CELE 5 ELEMENTE SUBTILE  –  PANCHA TATTVA – CE SUNT?

        Etimologie :     TATTVA = Ideaţie, Principiu prim, autentic; element sau substanţă primordial(ă).          PANCHA = cinci

        PANCHA TATTVA = Cele cinci elemente primordiale

        Tattva este o modalitate  specifică de existenţă subtilă caracterizată printr-o anumită frecvenţă de vibraţie care o face să fie considerată o manifestare distinctă.

        Tattva este deci o categorie a existenţei cosmice (macrocosmice) care este, de asemenea, prezentă într-o anumită proporţie (ce diferă de la o fiinţă umană la alta) în microcosmosul fiinţei umane. Proporţia de predominanţă a unei tattva se poate modifica.

         Datorită fenomenului de preponderenţă a uneia dintre cele 5 tattva-e (pământ, apă, foc, aer, eter) în fiinţa umană, aceasta va fi caracterizată automat printr-un nivel caracteristic de conştiinţă care o defineşte ca frecvenţă de vibraţie specifică, ca mod de simţire, reacţie, gândire, acţiune etc.

         Indiferent dacă o fiinţă umană practică sau nu yoga, ea va avea totdeauna o anumită predominanţă accentuată a unui anumit simţ care îi poate permite să-şi descopere propria sa preponderenţă a unei anumite tattva din cele 5 fundamentale. Cei care cunosc aceste noţiuni se pot folosi de ele atât pentru a se autocunoaşte şi depăşi prin procedeele yoga cât şi pentru a-i putea cunoaşte mai bine şi înţelege pe ceilalţi oameni. 

        Să vedem în continuare, o descriere succintă a celor 5 tattva-e care, împreună, generează prin amestecul lor în anumite proporții, condițiile structurării planului fizic, cu tot ceea ce este conținut în el. 

Elementul subtil pământ – Pritthivi tattva

Elementul subtil apă – Apas tattva

Elementul subtil foc – Tejas tattva

Elementul subtil aer – Vayu tattva

Elementul subtil eter – Akasha tattva