Elementul subtil apă – Apas tattva

          APA, ca element subtil, este caracteristică următoarelor semne zodiacale: RAC, SCORPION, PEȘTI și pune în evidență în ființa umană predominanța impresiilor.

           Face să apară în ființa umană în care predomină anumite dispoziții care, mai devreme sau mai târziu, sunt resimțite și suferite sub greutatea lucrurilor și aspectelor exterioare care se exercită asupra simțurilor și asupra inimii.

            În cazul predominanței acestui element apar curent emoții ușoare și remarcăm tendința de a pătrunde și a ne implica în tot ceea ce ne înconjoară prin emotivitate. Într-un asemenea caz sunt mai mereu prezente vise, fantasme și iluzii împreună cu înclinația de a ne lăsa conduși.

            Aspectele caracteristice în cazul APEI țin mai ales de UMED, de unde apar adeseori calitățile recunoscute ale imaginației, ale supunerii, dar și neglijențe, absențe de la anumite discipline, invadări sau refulări. Există tendința individului de a se ”impregna” rapid de ceilalți, precum lichidul care ia fulgerător forma oricărui vas. Astfel, de multe ori se remarcă o receptivitate mărită lipsită de discernământ.

            Temperamentul este caracterizat într-un asemenea caz de o impregnare care în general durează atâta timp cât există respectiva influență și complacerea într-o stare de pasivitate. Ființa umană la care predomină elementul APĂ se complace mai mereu în a se lăsa impresionată și în a-și exprima prin viu grai impresiile primite și resimțite. Ficțiunea în care ea se cantonează este un produs al imaginației adeseori dezlănțuite sau al unui mod fantasmagoric de viziune.

            Energia elementului subtil apa – apas tattva este controlată de centrul energetic SWADHISTHANA CHAKRA (caracteristic următoarelor semne zodiacale: RAC, SCORPION, PEȘTI). Se referă la puterea subtilă a disoluției, a dezintegrării, a absorbției unui solid sau a unui gaz, care la un moment dat poate să provoace starea fluidică sau de curgere.