CURS MEDITAȚIE

Meditatia.jpgSCOPUL CURSULUI

Este acela de a favoriza printr-o practică specifică deschiderea către dimensiunea spirituală profundă care ne defineşte în esenţă pe fiecare dintre noi şi pe care tradiţia yoghină o denumeşte Atman – (Sinele superior, Inima Spirituală, Conştiinţa supremă, etc.)Ardha Padmasana - Postura Lotusului pe jumatate

În cadrul acestui curs de meditaţie obiectul căutării noastre spirituale va fi Inima Spirituală, Sinele Divin, Atman. Prin urmare, concentrarea şi meditaţia nu vor avea drept obiect respiraţia, senzaţiile corporale, sentimentele sau mintea aşa cum se procedează în mod tradiţional în meditaţia buddhistă, ci Inima Spirituală. Mai mult decât atât la un moment dat Inima Spirituală va înceta să fie doar un obiect al meditaţiei şi va deveni în egală măsură subiectul, Martorul, însăşi sursa procesului meditaţiei. Astfel, vom înţelege că Inima Spirituală este mult mai mult decât un obiect de meditaţie. Ea va deveni în acelaşi timp sursa atenţiei (cunoscătorul), instrumentul cunoaşterii şi obiectul cunoaşterii. Acest tip de meditaţie este o atenţie care porneşte din Inimă se realizează prin intermediul Inimii şi se îndreaptă către Inimă. Această atitudine ne va ajuta să înţelegem în mod direct şi intim o altă abordare a meditaţiei şi a căii spirituale în general.

Ce veţi învăţa în acest curs?

  • veţi învăţa o cale (care cuprinde o viziune, o înţelegere spirituală şi o metodă) de transformare interioară. Sperăm că mulţi dintre dumneavoastră vor începe să iubească meditaţia si vor descoperi adevărata ei forţă în revelarea naturii noastre divine şi a Realităţii Ultime, Dumnezeu. 
  • veţi învăţa câteva metode directe de liniştire a minţii şi chiar de transcendere a acesteia. Când mintea noastră este cu adevărat liniştită nu mai avem o identitate personală, nu mai avem nume, trecut, viitor, apartenenţă socială; nu mai există nici ambiţii spirituale şi nici neîmpliniri spirituale. Rămâne doar o prezenţă pură a ceea ce suntem cu adevărat. Dacă în această tăcere apare o mişcare a minţii, un gând, el ni se va revela ca tăcere exact precum un foton, o particulă de lumină îşi revelează natura sa ondulatorie. În acest fel viaţa noastră se impregnează de sacralitate.

  • sperăm că veţi obţine o înţelegere superioară cu privire la cine sunteţi cu adevărat şi ce este de fapt lumea. În mod specific vă veţi apropia de o viziune a unităţii divine ( Advaita) care este principala putere revoluţionară, esenţiala idee transformatoare a existenţei umane.

  • veţi înţelege necesitatea acordării unei mai mari importanţe Inimii Spirituale în viaţa dumneavoastră (nu numai prin intermediul lecţiilor teoretice, ci trăind în intimitatea Inimii Spirituale). Calea către Inima Spirituală trece prin sufletul nostru. De-a lungul timpului am întâlnit nenumărate persoane care se temeau să-şi deschidă sufletul. Acest gen de meditaţie produce o purificare a sufletului. Prin aprofundarea diferitelor niveluri în meditaţie avem posibilitatea de a merge mai adânc decât nivelul emoţional, psihic al Inimii, în realitatea divină care reprezintă aspectul esenţial al Inimii Spirituale. În cele din urmă, veţi fi capabili să vă manifestaţi cel puţin în iubire, la un grad de profunzime la care egoul nu vă permite să iubiţi. Să iubiţi cu o asemenea intensitate încât personalitatea, egoul să nu mai existe. Eliminând în meditaţie obstacolele pe care personalitatea le creează, iubirea pură devine cu adevărat posibilă.

Prin urmare, acest curs  de meditaţie nu se îndreaptă doar asupra unei metode şi a unei practici meditative cu scopul de a atinge liniştea minţii şi calmul emoţional. Sperăm ca şi pentru dumneavoastră să apară o modificare fundamentală în înţelegerea şi trăirea Realităţii.

Poate cel mai important aspect în acest curs va fi faptul că începem să ne obişnuim cu centrarea în Inima Spirituală. Aceasta înseamnă că vom învăţa să fim conştienţi de substratul, fundamentul esenţial al propriei noastre fiinţe. El este acea inefabilă vibraţie tăcută, eternă, aducătoare de pace şi beatitudine, ce nu poate fi percepută de mintea raţională, dar care este sursa oricărei inspiraţii divine, a iubirii, a frumuseţii, sursa întregii vieţi spirituale de fapt. Mulţi înţelepţi au afirmat că Inima Spirituală este adevărata noastră casă. Prin urmare, acest curs de meditaţie este o invitaţie de a explora dimensiunea interioară, inefabilă a Sinelui, de a fi încrezători în bucuria acestei centrări în Inima Spirituală. Ea este axul întregii noastre vieţi. De aceea, pe parcursul lecţiilor urmăriţi să vă simţiţi din ce în ce mai deschişi faţă de propria dumneavoastră fiinţă, pentru a putea descoperi această dimensiune sacră a conştiinţei Sinelui nemuritor.    ______________________________________________________  

Abordarea este progresivă şi implică asimilarea teoretică şi practică a principiilor de bază precum şi a unor tehnici şi metode yoghine DE MEDITATIE care să vă permită să obţineţi o stare de pace şi linişte mentală, de profundă interiorizare menite să faciliteze apariţia condiţiilor favorabile de revelare a Sinelui.

STRUCTURA CURSULUI DE MEDITAŢIE

CURSUL ARE 16 LECŢII

Fiecare lecţie poate conţine dar nu obligatoriu următoarele secţiuni:

1. Prezentarea teoretică

2. Prezentarea practică

3. Ghidarea audio şi/sau video

SUGESTII ŞI RECOMANDĂRI

1. Fiţi metodic ! Este foarte bine dacă veţi urmări să treceţi progresiv prin seria de lecţii. Nu treceţi la o lecţie superioară înainte de a parcurge şi asimila pe cât posibil, lecţiile anterioare. Este vorba de un curs care este abordat gradat prin primele lecţii introductive si care se dezvoltă progresiv, lecţiile noi bazându-se pe ceea ce a fost deja asimilat.

2. Nu vă grăbiţi ! Acordaţi fiecărei lecţii timpul cuvenit. Din experienţă, am remarcat că cele mai bune rezultate sunt obţinute de cei care învaţă o nouă lecţie (procedeu) o dată pe săptămână. Până săptămâna următoare, sugerăm să fie practicat, pe cât posibil zilnic reluând şi revăzând, dacă este cazul, prezentarea sa. Mai ales în Yoga, graba strică treaba.

3. Respectaţi recomandările şi urmăriţi să practicaţi cât mai corect ! 

4. Fiţi deschis şi dialogaţi ! Dacă pe parcursul practicii apar întrebări puteţi solicita prin email sau pe chat răspunsuri cu privire la acel procedeu.

5. În acest curs veţi întâlni multe noţiuni noi. În general ele sunt explicate. Dacă există însă şi unele concepte necunoscute vă rugăm să căutaţi în pagina GLOSAR a site-ului la litera corespunzătoare.

6. De un real folos în asimilarea şi înţelegerea unor noţiuni, mai ales pentru cei care nu au mai abordat niciodată Yoga şi domeniul spiritualităţii orientale (dar nu numai pentru ei), este să parcurgeţi şi paginile site-ului despre HRIDAYA-YOGA.

7. Din experienţa acumulată de-a lungul timpului vă sugerăm să reveniţi din când în când asupra cursurilor anterioare. Unele lucruri nu sunt poate bine înţelese la început, pentru că nu sunteţi familiarizaţi încă cu acest domeniu.  Ele se vor clarifica şi pe parcurs, pe măsură ce înaintaţi şi integraţi şi o practică specifică ajungând astfel să vă formaţi o viziune cu privire la principiile şi metodele oferite în acest curs.

8. Vă rugăm să rețineți că toate cursurile on-line reprezintă proprietatea intelectuală a Centrului de Yoga și Meditație KAMALA. Cumpărarea dreptului de acces la cursuri vă dă dreptul la o utilizare exclusiv individuală. Nu aveți dreptul de copiere sau distribuție în nici un fel a materialelor de curs. Vă mulțumim pentru înțelegere. 

Conținutul cursului de meditație:

Dacă doriţi să vă înscrieţi la cursul de meditaţie HRIDAYA on-line o puteţi face AICI.