”N”

”N”
NACHIKETA. Numele unui căutător spiritual, care este unul dintre personajele principale din Kathopanishad. Tatăl său, Vajashravas, a decis să-şi împartă toate bunurile pentru a dobândi astfel merite spirituale. Derutat să-şi vadă tatăl despărţindu-se de vacile sale bătrâne şi sterpe, Nachiketa l-a întrebat pe acesta în mai multe rânduri : “Şi pe mine cui mă veţi da? “ Tatăl său I-a răspuns : “ Te voi da lui Yama (Zeul morţii).” Într-adevăr, Nachiketa a mers în împărăţia morţilor şi a obţinut trei favoruri, ultimul fiind acela de a cunoaşte secretul vieţii de după moarte. Yama a încercat să oculteze aceste taine şi să-i schimbe opţiunea lui Nichiketa asupra acestei dorinţe, oferindu-i în schimb cele mai mari plăceri pământeşti, dar Nichiketa nu s-a lăsat influenţat în decizia sa şi Yama a trebuit să-i acorde cunoaşterea dorită.
NADA. Cuvânt sanscrit care poate fi tradus în limba română prin sunet sau ton. Energie care se manifestă sub forma unui sunet; sunet mistic interior (lăuntric), spiritual (subtil). Nada bindu desemnează vibraţia subtilă originară, sunetul primitiv (originar) care a dat naştere universului (macrocosmosul). Nada Brahman (sunetul cel subtil al Absolutului imuabil şi etern (Brahman)) este indicat în Tradiţia înţelepciunii prin faimoasa mantra “Aum” care este de aceea supranumit sunetul subtil al lui Brahman. Fiinţele care ating un înalt stadiu de elevare spirituală percep spontan acest sunet lăuntric dătător de beatitudine.
NADANUSANDHANA. Anusandhana semnifică examen, organizare, aranjament sau raport pertinent. Nadanusandhana este procesul de observare atentă a producerii sunetului de către diferitele ritmuri respiratorii în timpul exerciţiilor de Pranayama, fenomen însoţit de absorbţia practicantului yoghin în acest sunet lăuntric, la fel cum un mare muzician este absorbit extatic în muzica sa.
NADARUPINI. Sunetul încarnat sau, altfel spus, concretizat, materializat.
NADA YOGA este o învăţătură importantă din Upanishadele despre yoga. Există însă o referire mult mai veche, indirectă la ea în Maitrayaniya Upanishad (6.22), care vorbeşte despre cei care ascultă sunetul (shabda) din interiorul Inimii prin astuparea urechilor cu degetele mari de la mâini. Sunetul subtil (nada) care poate fi ascultat astfel nu trebuie confundat cu ecoul vibraţiilor muşchiului cardiac sau cu acele fenomene fiziologice de ţiuituri în urechi. Kabir numea această practică surati shabda  yoga, expresie care a fost păstrată de şcoala lui Radhasvami.
NADI (“canal”, “traseu”, “venă” sau “arteră”) se referă la toate venele şi arterele corpului, prin care circulă sângele, dar şi la canalele subtile (sukshma) prin care circulă energiile.
În general, se consideră că există 72.000 de nadi-uri, deşi în realitate, după cum ne asigură Tri Shikhi Brahmana Upanishad (2.76), acestea sunt nenumărate. În Shiva Samhita (2.13) se afirmă că există în total 350.000 de nadi-uri. Anumite lucrări yoghine subliniază faptul că există 72 de nadi-uri cu adevărat importante, dar în alte texte sunt menţionate numai 10, 12 sau 14 nadi-uri extrem de importante. Astfel, conform textului fundamental Darshana Upanishad (4.6ff.), cele mai importante 14 canale subtile ale forţei divine a vieţii sunt: Sushumna, Ida, Pingala, Sarasvati, Pusha, Varuna, Hasti Jihva, Yashasvini, Alambusa, Kuhu, Vishva Udara, Payasvini, Shankhini, Gandhara.
O tradiţie anterioară, păstrată în Brihad Aranyaka Upanishad (4.2.3) şi Chandogya Upanishad (8.6.6), vorbeşte despre 101 nadi-uri. Katha Upanishad (6.16) revelează faptul că unul singur din aceste 101 canale subtile (nadi) ajunge în creştetul capului şi conduce la iluminare. Această învăţătură este reluată în câteva Upanishade despre yoga. Astfel, Yoga Shikha Upanishad (6.5) identifică nadi-ul care ajunge în creştetul capului ca fiind para nadi, mai cunoscut sub numele de Sushumna nadi.
În toată această multitudine de canale energetice subtile prin care circulă forţa divină a vieţii (Prana) există totuşi trei care au o semnificaţie ezoterică specială: canalul central numit Sushumna nadi şi cele două canale laterale care se încolăcesc în jurul lui într-o manieră elicoidală, prin care circulă energii polare Yin Yang şi care sunt cunoscute sub denumirea de Ida nadi şi Pingala nadi.
În Varaha Upanishad (5.28) sunt descrise principalele 12 canale energetice subtile (nadi) ca formând “un înveliş multicolor” în mijlocul căruia se află Nabhi chakra (Manipura chakra). În Shandilya Upanishad (1.4.11) şi Yoga Yajnavalkya (4.46), care menţionează existenţa a 14 nadi-uri principale, această reţea de canale energetice subtile este asemuită cu ashvattha, smochinul sacru. Originea tuturor nadi-urilor este “bulbul” (Kanda).
NADIKA. Traseu energetic (nadi) de dimensiuni mici.
NADI SHODHANA (“purificarea canalelor energetice subtile”) reprezintă o premisă esenţială pentru practicarea cu succes a tehnicilor avansate de control al suflului (Pranayama). Aceste tehnici superioare de trezire a energiei fundamentale (Kundalini  Shakti), sunt periculoase atâta vreme cât nadi-urile nu au fost intens purificate cu multă grijă.
NADI SHODHANA PRANAYAMA. Pranayama practicată în special pentru a purifica sau desfunda nadi-urile. Unii yoghini consideră că în formele sale avansate aceasta este forma de Pranayama cea mai elevată şi totodată cea mai dificilă.
NADI SHUDDHI (“puritatea canalelor”) este un termen folosit uneori ca un sinonim pentru nadi shodhana deşi, strict vorbind, el se referă la starea finală de puritate a yoghinului care a atins desăvârşirea. Dintre semnele fizice sau subtile care indică un sistem subtil purificat de nadi-uri se numără: uşurinţa corporală (laghava), amplificarea focului abdominal şi manifestarea sunetului interior (nada).
NAGA VAYU. Unul din cele cinci vayu-uri secundare care coordonează în plan fizic eliberarea prin eructaţie a gazelor conţinute în stomac.
NIRGARBHA PRANAYAMA (“controlul suflului fără sămânţă”; mai este cunoscută şi ca agarbha Pranayama sau nirbija Pranayama) se referă la tehnicile de Pranayama care nu sunt combinate cu recitarea mentală de bija mantra-e. În acest caz, garbha este un sinonim pentru termenul bija (sămânţă).
NIRLIPTA (“incorupt”, uneori “incoruptibilitate/nepângărire”) este – în viziunea înţeleptului Gheranda menţionată în Gheranda Samhita (1.9) – cel de-al şaptelea aspect al disciplinei spirituale cu şapte trepte sau elemente constitutive (sapta sadhana).
NIRUDDHA. Reţinut, înfrânat, controlat.
NIRVANA KALA reprezintă unul dintre cele trei aspecte ale energiei fundamentale a şarpelui (Kundalini  Shakti). În Shat Chakra Nirupana (47) se afirmă că acesta este situat înlăuntrul lui amakala şi este, din punctul de vedere al subtilităţii, cât “a mia parte dintr-un fir de păr”, fiind mai strălucitoare decât lumina tuturor sorilor la un loc.
NIRVANA SHAKTI este cel mai înalt dintre cele trei aspecte ale “puterii şarpelui” (Kundalini  Shakti). Aceasta este puterea divină care sălăşluieşte în punctul-sămânţă transcendent (para bindu). În Shat Chakra Nirupana (48) se afirmă că este “mai strălucitoare decât zece milioane de sori”, ea fiind “mama celor trei lumi”, “cea care, prin graţia ei, transferă cunoaşterea adevărului (tattva bodha) către mintea înţelepţilor”. Înlăuntrul ei se găseşte “nesfârşitul flux al iubirii (prema)”.
NIRVISHAYA. Fără senzualitate.
NISHPATTI. Perfecţiune, maturitate spirituală.
NISHPATTI AVASTHA. Starea de perfecţiune sau de maturitate spirituală. Atingerea desăvârşirii prin comuniunea totală cu Dumnezeu.
NIVRITTI MARGA (drumul disoluţiei). Drumul către realizarea spirituală care constă în a te abţine de la acţiuni profane şi în a nu te lăsa influenţat de dorinţele acestei lumi. Este calea yoghinului care a renunţat la lume.
NYAYA. Sistem filozofic al spiritualităţii indiene care  insistă asupra logicii şi tratează în principal legi ale gândirii care se bazează pe judecată şi analogie.