”L”

”L”
LAGHAVA, LAGHUTA sau LAGHUTVA (“uşurinţă”). Senzaţia de uşurinţă corporală este unul din efectele practicii regulate şi avansate de control al suflului subtil, îndeosebi după ce a fost realizată frecarea pielii cu propria transpiraţie (sveda) produsă în timpul unei şedinţe intensive de Pranayama. În Gheranda Samhita (1.11), această stare este considerată al cincelea element (anga) al căii evolutive cu şapte ramuri (sau stadii spirituale).
LALATA CHAKRA (lalata înseamnă frunte). Lalata chakra este un centru secundar de forţă situat în plan subtil în partea cea mai de sus a frunţii.
LAYA YOGA (“yoga absorbţiei meditative”), această formă de yoga cuprinde numeroase metode de factură tantrică şi implică realizarea unor tehnici meditative în vederea transcenderii rapide a tuturor condiţionărilor conştiinţei individuale.
Tehnicile de Laya Yoga includ, de asemenea, controlul şi ritmarea suflului subtil (Pranayama) şi în unele situaţii necesită realizarea anumitor gesturi şi atitudini lăuntrice  (mudra-e). Astfel, în tratatul secret Amaraugha Prabodha (sutra 27), se arată că Laya Yoga este în special destinată yoghinilor cu o aspiraţie medie sau intensă şi constă, la modul esenţial, din “contemplarea transfiguratoare a sublimului nectar al nemuririi (amrita) în propria fiinţă a yoghinului. Aceasta implică uneori şi vizualizarea creatoare a Eternului Masculin Divin (Shiva), în forma sa simbolică, de falus (lingam) de lumină alb-strălucitoare, la nivelul lui Muladhara chakra (mai precis, la baza coloanei, în plan subtil), pentru trezirea energiei esenţiale Kundalini .” Acelaşi text asigură, în continuare, că după numai 6 luni de astfel de practică perseverentă, yoghinul dobândeşte numeroase puteri extraordinare (siddhi-uri) şi îşi măreşte foarte mult durata vieţii (până la 300 de ani).
La rândul său, Yoga Bija Upanishad (sutra 142) defineşte Laya Yoga ca fiind “identitatea (aikya) dintre “câmpul” (kshetra) sau domeniul obiectelor cunoaşterii şi subiectul cunoscător; aceasta este yoga fuziunii identificatoare (Laya Yoga)”. Tot în această lucrare se mai adaugă (sutra 143): “Prin realizarea deplină a acestei identităţi, yoghinul transcende toate fluctuaţiile minţii. Atunci când apare starea de laya, el obţine astfel fericirea supremă şi experimentează starea de beatitudine (Ananda) a condiţiei divine”.
LOBHA.  Lăcomie.