HRIDAYA-YOGA

Shiva1.jpg

Ce este Hridaya Yoga si ce isi propune?

Hridaya Yoga – Yoga Inimii Spirituale este o forma meditativa de Yoga orientata spre descoperirea naturii divine a omului numita Atman in limba sanscrita sau Inima Spirituala. Ea pune la dispozitia practicantilor o serie intreaga de procedee si modalitati specifice, menite sa duca la o explorare si cunoastere din ce in ce mai profunda a constiintei de sine. Toate tehnicile si metodele yoghine sunt circumscrise acestui proces de regasire interioara, de unificare si de constientizare a naturii spirituale a omului.

Prin practica acestei forme de yoga invatam sa ne reamintim ceea ce si Theillard de Chardin spunea: “nu suntem fiinte umane care traiesc o experienta spirituala, ci fiinte spirituale care traiesc o experienta umana”, iar aceeasta experienta poate fi cat mai inaltatoare, binefacatoare, generatoare de echilibru si armonie.

Yoga Inimii Spirituale este o formă de yoga ce reuneşte sinergic atitudini şi metode îndreptate spre revelarea naturii noastre Reale, atman, pe care tradiţiile contemplative au denumit-o Inima Spirituală. Yoga Inimii Spirituale se bazează pe principii şi viziuni spirituale tradiţionale ce se regăsesc în yoga clasică (Patanjali), în advaita vedanta, în tantra, în shaivism. Acestea sunt corelate cu învăţături din sufism, creştinism, budism, taoism.

Metodele folosite pe această cale sunt în principal: meditaţiile de revelare a Inimii Spirituale, tehnicile de concentrare şi liniştire a minţii, hatha yoga.

Ea implică direcţionarea tuturor elanurilor, energiilor, practicilor în vederea creării condiţiilor revelării Inimii Spirituale. Inima Spirituală este Realitatea atât transcendentă, cât şi imanentă oricărui aspect al macrocosmosului. Este esenţa ultimă a tot.

Yoga Inimii Spirituale ne ajută să trăim în intimitatea existenţei, să simţim „pulsul” fiecărui moment, să-i intuim dimensiunea eternă. Ea implică prezenţa conştiinţei martor, atenţia deschisă iradiind din Inimă, iubirea.

Prin Yoga Inimii Spirituale aspirăm să trăim în Inimă, în Suprema Realitate, în Dumnezeu (dar Dumnezeu simţit dincolo de orice concepte şi definiţii religioase). În felul acesta realizăm identitatea cu totalitatea Vieţii.

PRINCIPII

SCOPUL PRACTICII

CONCEPTE

EFECTE

FUNDAMENTE PRACTICE