Elementul subtil aer – Vayu tattva

           AERUL, ca element subtil, este caracteristic următoarelor semne zodiacale: GEMENI, BALANȘĂ, VĂRSĂTOR și pune în evidență în ființa umană predominanța orientării către expresivitate. În cazul ființei umane la care predomină acest element (AERUL) apar curent predispoziții în a se exprima prin jocuri de fizionomie, vorbire, scris, desene. Tot aici întâlnim necesitatea de a transmite și de a comunica cât mai mult celorlalți. Cunoașterea în viziunea ființei umane la care predomină AERUL este un SUI GENERIS produs de schimb.

            Aspectele caracteristice în cazul AERULUI țin mai ales de DETAȘARE, de unde survine frecvența ușurătății, a mobilității, a curiozității, a vivacității, a îndemânării, a lucidității, a aprecierii distracțiilor care atrage după sine absența grijilor și inconstanțele.

            Predominanța acestui element subtil face în general vorbind să apară un temperament al difuziunilor și împrăștierii.

            Ființa umană în cauză dispune de acest expresionism, știind să-și prezinte sau să-și transpună realitatea în funcție de sensibilitatea sa personală. Prezentarea pe care ea o realizează este adesea imaginată, metaforică și încărcată cu anumite comparații subînțelese.

            Energia elementului subtil AER – vayu tattva este controlată în ființă de centrul energetic ANAHATA CHAKRA (caracteristic următoarelor semne zodiacale: GEMENI, BALANȚĂ, VăRSĂTOR). Se referă la puterea subtilă de expansiune, de elasticitate comună mai ales gazelor, stărilor fluide și țesuturilor elastice. Aici vedem la lucru forța subtilă centrifugă care dezunește și desparte.