Canalul energetic Sushumna Nadi

        Sushumna Nadi (este cel mai important traseu energetic din fiinţă) începeida pingala sushumna nadi de la nivelul lui Muladhara chakra, la fel ca şi Ida Nadi şi Pingala Nadi, dar, fără a se abate la dreapta sau la stânga, el merge drept în sus, prin coloana vertebrală, străpungând principalele chakra-e şi plexuri înşirate de-a lungul traseului său.

        El este numit nadi-ul suprem, cel mai iubit de către yoghini”. De o parte şi de alta a lui Sushumna ascensionează în spirală Ida, nadi-ul lunar, şi Pingala, nadi-ul solar. Cele două nadi-uri sunt asociate cu polii opuşi ai manifestării, fiind uneori chiar identificate cu aceştia.

        Ele sunt mai mereu active în cazul omului obişnuit, pentru care Sushumna Nadi, canalul subtil median, care are din punct de vedere subtil natura energetică tattva-ică a Focului, este de regulă inactiv, Prana necirculând pe aici decât foarte rar şi pentru scurte intervale de timp.

        Sushumna-Nadi îşi are originea în Muladhara-chakra, după care urcă prin corp la nivelul coloanei vertebrale şi străpunge zona centrului coronarian ajungând astfel în Sahasraracentrul energetic din creștetul capului din care emană comform descrierilor străvechi o mie de nadi-uri, fiind cunoscut şi sub denumirea de “lotusul cu o mie de petale”). Astfel Sushumna Nadi poate face legătura între primul centru energetic – centrul rădăcină – Muladhara chakra cu centru coronarian – Sahasrara – polul spiritual al ființei.