Canalul energetic Ida Nadi

        Ida Nadi, canalul subtil prin care circulă energia  Yin, este cel prin ida pingala sushumna nadi.jpgintermediul căruia conştiinţa poate fi translatată în fiecare parte din corpul nostru.

        În textul fundamental Shiva Svarodaya natura sa este asemănată cu aceea a energiei create de Lună, motiv pentru care mai este cunoscut şi sub denumirea de Chandra, sau canalul lunar.

        Ida Nadi este asociat cu sistemul nervos parasimpatic (SNP), cel care trimite impulsuri către organele viscerale pentru a stimula procesele interne. Acest fenomen creează o stare generală de relaxare la nivelul muşchilor superficiali, ceea ce coboară temperatura exterioară a corpului. Astfel, înţelegem cum caracteristicile determinante ale energiei asociate lui Ida Nadi, care sunt considerate a fi: răcoroasă, relaxantă şi introvertită, se reflectă la nivel somatic prin acţiunea pe care Ida Nadi o exercită.

        Desigur, traseul subtil al lui Ida Nadi este net diferit de cel al sistemului nervos amintit. Ida „izvorăşte” în plan subtil din punctul aflat chiar sub baza coloanei vertebrale, acolo unde este localizat primul centru de forţă, Muladhara chakracentrul rădăcină. Ea începe din partea stângă a lui Muladhara chakra şi ascensionează în spirală, intersectând următorii patru centri de forţă situaţi pe coloana vertebrală, după care îşi găseşte punctul de terminaţie la rădăcina nării stângi, care face legătura cu Ajna chakra, cel de-al şaselea centru de forţă.

Potrivit ştiinţei secrete Svara yoga, respiraţia pe nara stângă influenţează activitatea lui Manasa Shakti (energia caracteristică sferei mentale) şi indică faptul că în acest caz predomină starea de introvertire şi de creativitate mentală, motiv pentru care activităţile excesiv de dinamice sau extrovertite ar trebui evitate.