ETIMOLOGIE
Siṃhī înseamnă în limba sanscrită leu, iar siṃha se referă la semnul zodiacal al leului. Siṃhāsana, postura leului, este una dintre posturile tradiționale în yoga. Iyengar consideră că această āsana este consacrată lui Narasiṃha (nara înseamnă om și siṃha – leu), una dintre încarnările lui Viṣṇu.
Pot fi decelate două aspecte ale „leului” din interiorul nostru. Pe de o parte, sunt aspectele pozitive, legate de forța, impetuozitatea simbolului leonin și pe de altă parte aspectele negative legate de violența și caracterul animalic al acestuia. Postura leului permite o dominare a caracterului „animalic” al ființei noastre apare în dizarmoniilor energetice ale centrilor de forță. Āsana realizează sublimarea energiilor inferioare la nivelul lui anāhata cakra și totodată dinamizarea simultană a lui viśuddha cakra și ājñā cakra. Simultan se produce și o energizare armonioasă la nivelul lui mūlādhāra și maṇipūra care generează curaj și forță.
TEHNICA DE EXECUŢIE
Această postură se poate realiza la modul tradițional în două feluri. Însă deoarece una dintre ele implică realizarea posturii lotusului (Padmāsana), postură care este mai dificil de abordat, vom expune în continuare varianta mai simplă care poate fi realizată fără probleme de majoritatea practicanților yoga.
Pentru a începe vă așezați în genunchi și plasați glezna piciorului drept peste glezna piciorului stâng cu labele picioarelor spre lateral, de o parte și de alta.
Vă așezați apoi cu perineul pe călcâiul drept, sprijinind fesele pe labele picioarelor, fesa stângă pe laba piciorului drept și fesa dreaptă pe laba piciorului stâng. Dacă această poziție generează o senzație de disconfort la nivelul încheieturilor picioarelor puteți adăuga un prosop îndoit ca să fie mai moale în zonele de tensiune.
În această poziție așezați mâinile pe genunchi cu palmele rotite spre interior astfel încât degetele să fie orientate spre abdomen. Totodată urmăriți să păstrați spatele drept, să presați cât mai bine bărbia în piept și să realizați o contracție intensă a mușchilor din zona gâtului. Gura va fi deschisă și veți scoate limba cât mai mult către în afară pentru a accentua contracția mușchilor din zona gâtului.
Capul nu se apleacă mult în față, ci mai degrabă este păstrat doar foarte ușor înclinat trăgând bărbia în piept. Pe durata realizării posturii se va contracta zona perineului în așa numita mūlabandha care stimulează dinamizarea lui mūlādhāra cakra. Privirea interioară (ochii sunt menținuți închiși) este orientată către mijlocul frunții.
CONŞTIENTIZARE
Remarcați trezirea energiilor lui anāhata cakra și manipura cakra. De asemenea veți percepe dinamizarea simultană a lui mūlādhāra, viśuddha și ājñā cakra datorită contracțiilor specifice. Trăiți starea de generozitate și forță lăuntrică, amplificarea puterii de a iubi, capacitatea de control asupra energiilor inferioare ale ființei.
Contemplați în tăcerea Inimii spirituale eternitatea de dincolo de orice atribute.
EFECTELE ŞI BENEFICII ACESTEI POSTURI
Aici sunt prezentate cele care au fost ele descrise de A.Van Lysebeth:
– Siṃhāsana acționează binefăcător în special asupra mușchilor gâtului și maxilarelor. Deși acești mușchi sunt din plin utilizați când vorbim sau când mestecăm, rareori se întâmplă ca ei să fie contractați pe deplin. Această contracție izometrică îi fortifică, provocând în același timp o activare a circulației sanguine în toate aceste regiuni. Contracția mușchilor feței, urmată de relaxare, poate fi considerată drept un veritabil automasaj facial.
– Focalizarea privirii în ușor strabism convergent către zona din mijlocul frunții pune în acțiune profund și armonios mușchii globilor oculari, ceea ce duce la tonifierea acestei musculaturi, un alt efect fiind și un aflux mai mare de sânge în întreaga regiune a ochilor.
– Circulația lichidului vâscos care umple ochiul este de asemenea considerabil accelerată, toate acestea împreună contribuind la sănătatea ochilor.
– Deschiderea gurii reproduce în parte, în mod analogic, căscatul, având deci o acțiune reflexă care produce la scurt timp după aceea o stare de relaxare binecunoscută.
– Elasticizează gleznele, articulațiile șoldurilor și genunchii.
– Întreaga zonă dorso-lombară a coloanei este relaxată, prin aceasta rezultând o energizare considerabilă a acestei regiuni
– Această postură îmbunătățește respirația datorită poziției cuștii toracice, omoplaților și claviculelor.
– Ea energizează, dezvoltă și totodată regenerează nervii optici, ameliorând vederea.
– Practica sa de lungă durată trezește și dezvoltă intuiția.
Efecte remarcate asupra glandelor endocrine
– Contractarea maximă a mușchilor gâtului antrenează în mod spontan o comprimare a regiunii glandei tiroide, ceea ce nu implică o stimulare excesivă în cazul în care tiroida este prea activă, ci din contră tinde să-i stabilizeze progresiv funcționarea, normalizând-o prin practicarea consecventă a acestei posturi. În cazuri patologice însă, de hipertiroidie, siṃhāsana nu este recomandată. Întinderea la maxim a limbii acționează asupra plexului gloso-faringian, fiind foarte favorabilă și coardelor vocale. Yoghinii afirmă că această postură, corect executată, îmbunătățește tonalitatea vocii.
– siṃhāsana ajută, de asemenea, la o bună funcționare a glandelor genitale prin comprimarea zonei perineului.
Alte efecte binefăcătoare
– Postura mai are de asemenea efecte benefice asupra ligamentelor palmelor și degetelor.
– siṃhāsana purifică, exersarea ei înlăturând mirosul neplăcut al gurii și curățind limba de toxinele interne.
– Prin practicarea perseverentă a lui siṃhāsana se ajunge simultan la o stăpânire perfectă a lui mūlabandha (contracția rădăcinii), jālandharabandha (contracția zonei gâtului) și udyānabandha (retracția abdominală). În această direcție, marele yoghin Svatmarama afirmă în tratatul Yoga clasic Hatha yoga pradipika următoarele: “Siṃhāsana a fost adeseori preamărită de yoghinii realizați spiritual deoarece această āsana ajută la exersarea și realizarea fără efort a tuturor celor trei contracții fundamentale în yoga, asigurând astfel apariția și amplificarea puterilor paranormale (siddhi) atribuite lor”.
– Prin practicarea consecventă a lui siṃhāsana se poate îmbunătăți continența sexuală.
– Această āsana face să se trezească și să se amplifice o stare pronunțată de curaj. Persoanelor timide în special le este recomandat să practice această postură sistematic pe un interval de timp ceva mai lung.
– În plus, este bine să reținem că siṃhāsana vindecă foarte rapid răceala. Celebrul yoghin Brahmachari afirmă despre postura leului următoarele: “Corpul celui care practică mereu siṃhāsana este încărcat întotdeauna cu o energie atotputernică, asemănătoare cu aceea a unui leu. Întocmai precum leul, care deși este atât de neînfricat și puternic este totuși unul dintre cele mai disciplinate animale, dovedind chiar un control asupra sa cu mult mai mare decât alte animale, yoghinii care practică această āsana își vor dezvolta puterea, devenind în același timp din ce în ce mai stăpâni pe ei înșiși și mai disciplinați în acțiunile și reacțiile lor”.
CONTRAINDICAŢII
Postura este contraindicată în cazuri de hipertiroidie pronunțată, cât și în unele boli ale gâtului și ale laringelui cum ar fi laringita și anghina.
În caz de oboseală a ochilor sau de ruptură a micilor vase ale ochilor, atunci când se execută postura nu se realizează strabismul convergent.
EXEMPLIFICARE