Elementul subtil pământ – Pritthivi tattva

            PĂMÂNTUL, ca element subtil, este caracteristic următoarelor semne zodiacale: TAUR, FECIOARĂ, CAPRICORN. Dacă predomină, face să apară în acea ființă dispoziții în direcția executării, obținerii unui rezultat tangibil, măsurabil.

 Reprezintă principiul profitului, al dobânzii sau al pornirii.

Vizează în mod natural posesiunile, garanțiile, securitățile, într-un cuvânt stabilizarea. Acest proces îl face pe nativ să atragă, mai devreme sau mai târziu, către sine produsele ambiției sale.

Aspectele caracteristice în cazul PăMÂNTULUI țin mai ales de SEC.

Calitățile principale pe care le întâlnim sunt: experiența practică, tenacitatea, economia, responsabilitatea.

Temperamentul în acest caz prezintă aspecte care îi caracterizează pe cei reținuți și neîncrezători. Realismul predomină la acest temperament.

Concepția sa de bază se fundamentează pe realitate, pe existența efectivă a lumii exterioare, cu tot ceea ce poate avea aceasta urât uneori.

Energia elementului subtil Pământ – Pritthivi Tattva este controlată de centrul energetic MULADHARA CHAKRA (caracteristic următoarelor semne zodiacale: TAUR, FECIOARĂ, CAPRICORN). Se referă la puterea subtilă de coeziune, de aderență, care unește între ele moleculele unui corp. Este forța centripetă care face cu putință și realizează soliditatea.