Este o postură adecvată pentru meditație, tehnici de concentrare și respirație, care poate fi realizată, cu puțin ajutor, și de cei cu o mobilitate mai mică. Mai este cunoscută în unele școli de yoga și sub numele de brahmacaryāsana.
Yoga și spiritualitatea în general implică puterea de a te confrunta cu dificultățile, atât cele născute din practică diferitelor tehnici cât și cele pe care viața le aduce în cale. A fi capabil să nu dai înapoi în fața acestor dificultăți, a avea încredere în capacitatea de a le depăși, a persevera până când ieși învingător în fața lor, sunt calitățile eroului spiritual pe care le evocă practica lui vīrāsana.
Etimologie
Vīra înseamnă, în limba sanscrită, erou, bărbat, războinic. Prin urmare aceasta este postura eroului, o āsana care aduce în ființă acea încredere și forță specifică războinicului curajos, capacitatea de a înfrunta problemele puse de viață fără a da înapoi.
Modul de realizare
Este o postură care se execută asemănător cu vajrāsana. Veniți în genunchi, depărtați călcâiele cât mai mult și așezați fesele pe sol, între călcâie. Pentru a realiza postura corect, ar trebui ca bazinul să nu fie atins de călcâie iar genunchii să fie lipiți sau foarte apropiați. Mâinile se așează cu palmele în sus pe genunchi, realizând jñāna mudra. Spatele este ținut cât mai drept și pieptul deschis.
Dacă este dificil să așezați fesele pe sol, sau simțiți o tensiune prea mare în genunchi, puteți plasa sub șezut o pernă sau o pătură îndoită, postura devenind astfel foarte confortabilă. De asemenea, dacă apar tensiuni în labele picioarelor, plasați sub ele ceva moale.
Efecte benefice
Este o postură care permite îndreptarea spatelui și deschiderea pieptului.
Are efecte binefăcătoare asupra genunchilor și micșorează durerile provocate de artrită în încheieturi. Mărește afluxul de sânge în picioare, întinde tendoanele gleznei și ajută la eliminarea platfusului. Poate fi o bună pregătire pentru realizarea lotusului (padmāsana) prin mărirea mobilității articulației coxo-femurale și întărirea genunchilor. Totodată ea constituie o postură polară pentru acele āsana care rotesc articulația coxo-femurală spre exterior (posturile cu picioarele încrucișate, bhadrāsana, kurmāsana, januśirṣāsana).
Este una dintre puținele posturi care pot fi practicate după masă, ea ajutând la îmbunătățirea digestiei.
Deoarece întinde mușchii coapselor, este o postură bună pentru pregătirea realizării arcuirilor pe spate și totodată este folositoare pentru relaxarea spatelui după o extensie spre înapoi.
Este o postură bună pentru femeile gravide, ajutând la nașterea fără dureri și în cazurile de umflare a picioarelor în ultima lună de sarcină. Tot pentru femei, micșorează disconfortul cauzat de menopauză.
Are efecte benefice în cazurile de astm și hipertensiune.
Dhirendra Brahmachary (cel care numește această postură brahmacaryāsana) spune următoarele despre efectele acestei āsana:
”Practica acestei posturi sublimează curgerea fluidelor sexuale prin vīrya nāḍī și micșorează căldura lui śivani nāḍī (ceea ce implică simbolic faptul că formele mai grosiere de dorințe sexuale sunt înlocuite de o integrare sublimată a pasiunilor). Ca un rezultat al acestor lucruri, tulburări precum poluțiile nocturne, sunt vindecate. Persoanele care sunt afectate de aceste tulburări sunt sfătuite să practice această postură timp de 5-10 minute înainte de a merge la culcare. Postura mărește virilitatea și puterea de concentrare.”
EXEMPLIFICARE