Modul GI34 – Shalabasana – Postura Lăcustei

ETIMOLOGIE

Shalaba înseamnă lăcustă în limba sanskrită. Postura se aseamănă cu o lăcustă care se odihnește pe pământ, de aici provenind numele de postura lăcustei, după cum specifică marele yoghin Iyengar.

“Postura are două variante de dificultate crescândă: ardha – shalabasana (postura lăcustei pe jumătate) și shalabasana (postura lăcustei propriu-zisă). Există de asemenea și o variantă pentru practicanții avansați.” (Van Lysebeth)

ARDHA – SHALABASANA (postura lăcustei pe jumătate)

Prezentăm postura în conformitate cu ceea ce A.Van Lysebeth a consemnat în scrierile sale, învățătura sa provenind de la Swami Sivananda.

 TEHNICA DE EXECUŢIE

Poziția de plecare: culcat cu fața în jos, picioarele întinse, tălpile orientate în sus, ca la postura cobrei (bhujangasana).

Brațele întinse se așează sub coapse, cu palma strânsă pumn așezată pe sol. În timpul exercițiului este esențial să se păstreze brațele lipite de sol, de la umeri până la vârful degetelor. Se așează bărbia pe covor, împingând-o cât mai în față, ceea ce pe de o parte întinde gâtul și pe de altă parte comprimă ceafa. O parte din efectele benefice ale asana-ei derivă din această acțiune asupra cefei.

Ardha – shalabasana este foarte simplă și accesibilă tuturor. Este vorba, pe scurt, de a ridica alternativ câte un picior cât mai sus posibil. În timpul execuției bazinul nu trebuie să pivoteze, rămânând cât mai aproape de sol.

 Execuția pe partea stângă

Ridicați lent piciorul stâng, contractând progresiv musculatura dorsală inferioară, sprijinindu-vă mai ales pe brațul stâng, greutatea piciorului transmițându-se în bună parte și asupra abdomenului unde presiunea crește.

Piciorul trebuie să urce în plan vertical față de locul unde era așezat. Înălțimea la care se ridică piciorul nu este esențială, importantă fiind contracția musculaturii spatelui, pentru a provoca un aflux abundent de sânge oxigenat spre regiunea lombară, completând astfel efectele asupra spatelui obținute prin practica lui bhujangasana.

ERORI CARE TREBUIESC EVITATE

– îndoirea piciorului din genunchi;

– contractarea pulpei și gambei;

– contracția tălpii.

CONŞTIENTIZARE la execuţia pe partea stângă

Remarcați trezirea energiilor lui swadhisthana chakra în aspectul de recepție, sensibilitate.

Execuția pe partea dreaptă

Ridicați lent, în plan vertical, piciorul drept, contractând progresiv musculatura dorsală inferioară, sprijinindu-vă mai ales pe brațul drept, greutatea piciorului transmițându-se în bună parte și asupra abdomenului, unde presiunea crește.

 

Evitaţi aceleaşi posibile erori.

CONŞTIENTIZARE la execuţia pe partea dreaptă

Remarcați trezirea energiilor lui swadhisthana chakra în aspectul lui de emisie, control.

La finalul execuției polare (pe partea stângă și pe partea dreaptă) se poate conștientiza energizarea globală, armonioasă din punct de vedere polar la nivelul centrului swadhisthana chakra, dinamizarea energiei sexuale creatoare, stimularea imaginației creatoar, a capacității de adaptare în plan social. 

 SHALABASANA – Postura Lăcustei

TEHNICA DE EXECUŢIE

Poziția inițială este identică cu cea de la ardha – shalabasana.

În shalabasana ridicați simultan ambele picioare printr-o contracție puternică a musculaturii lombare. Trebuie să evitați să îndoiți genunchii, să contractăm pulpele, gambele sau tălpile picioarelor. Este indispensabil să menținţi umerii și bărbia în contact cu solul în timpul execuției asana-ei.

 

CONŞTIENTIZARE

Remarcați armonizarea planului sexual al ființei, o stare de regenerare in planul vitalităţii creatoare, control mărit în relațiile cu ceilalți oameni, energizarea puternică a picioarelor și a zonei lombare.

Rămâneți centrați în Inima Spirituala și totodată atenți la nivelul lui Swadhisthana chakra. Atunci când energia traversează materia, ea face permeabil ceea ce părea impermeabil şi flexibilizează ceea ce părea rigid. Materia corpului fizic este simţită gradat ca fiind mai fluidă, mai luminoasă.

EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

Shalabasana este valoroasă deoarece ea tonifică partea pelviană a parasimpaticului prin aportul de sânge în zona inferioară a coloanei vertebrale, provocat de puternica contracție a musculaturii acestei regiuni. În plus, datorită poziției capului și umerilor lipiți de sol în timpul execuției, ea acționează asupra gâtului și cefei, în special în dreptul locului în care nervul vag părăsește coloana vertebrală. Iată de ce umerii trebuie să rămână la sol, iar bărbia trebuie împinsă cât mai în față posibil. De asemenea, prin creșterea presiunii intraabdominale, viscerele sunt tonifiate.

Shalabasana redă suplețea coloanei vertebrale, mai ales în partea sa lombară. Musculatura lombară este considerabil întărită, fapt important, deoarece lipsa de exercițiu antrenată de o viață sedentară amenință majoritatea oamenilor civilizați cu o atrofiere a acestei musculaturi, ceea ce poate ocaziona o deplasare a vertebrelor sau a discurilor intervertebrale, mai ales în zona celei de-a cincea vertebre lombare, baza întregului edificiu vertebral.

Întărirea musculaturii acestei regiuni ne ferește de multe neplăceri. Multe din diversele cazuri de lumbago (așa-numitele dureri de spate) sunt cauzate de o slăbiciune musculară sau a ligamentelor acestei regiuni. Cel mai mic șoc sau mișcare greșită poate provoca aici sub-luxații cu consecințe pe cât de variate pe atât de dezagreabile, de exemplu anumite tipuri de sciatică. Menționăm în plus că pozițiile defectuoase de muncă (stând aplecat) sau ridicarea unor greutăți, chiar mici, pot compromite statica unei coloane vertebrale nesusținută de o musculatură puternică. Salabasana nu este singura ASANA care o întărește, dar cu siguranță este una dintre cele mai eficiente în imunizarea la aceste accidente.

Postura Lăcustei reîncarcă centrii sistemului nervos, în special cei comandând partea inferioară a abdomenului, precum și plexul solar. Ea acționează puternic asupra rinichilor, prin masajul intern intens, deci favorizează diureza. În ansamblu, întregul sistem digestiv și glandele sale anexe sunt masate, stimulate și tonificate. Acest exercițiu aduce o ameliorare notabilă în funcționarea ficatului și pancreasului, amplificând tonusul intestinal și în primul rând peristaltismul.

Ridicarea picioarelor antrenează numeroase efecte asupra circulației sanguine, Shalabasana completând astfel efectele posturilor inverse. În primul rând, sângele venos excedentar este gravitațional evacuat din venele picioarelor, ceea ce previne varicele. Sângele arterial trebuie să lupte împotriva gravitației pentru a ajunge până la labele picioarelor, deci el va iriga mai abundent zona inferioară abdominală și regiunea sacrală.

Corectând defectele de curbură în partea de jos a coloanei, statica întregii coloane vertebrale este influențată favorabil.

Specificăm și efectele posturii menționate de Brahmachary:

Shalabasana este o contrapostură pentru Paschimotanasana (Postura cleştelui), Halasana (Postura plugului) și Sarvangasana (Postura lumânării), completând efectele lui Bhujangasana (Postura cobrei). Ea aduce în jos materiile fecale acumulate, de la colonul ascendent la colonul transvers, de la colonul transvers la colonul descendent și de la acesta la rect, contribuind astfel la înlăturarea constipației. Vindecă de asemenea diferite boli de stomac și intestin, oboseala ficatului, înlătură dispepsia și mărește apetitul.

CONTRAINDICAŢII: nu sunt.

EXEMPLIFICARE