ETIMOLOGIE
În limba sanscrită, setu înseamnă “pod”, iar bandha – “contracție”, “tensiune”, “blocare”. A.Van Lysebeth o numește „postura podului în tensiune”. Iyengar menționează și un alt nume dat acestei posturi – Uttana Mayūrāsana, deoarece postura seamănă cu un păun care își întinde penele (ut – intens, tan – a întinde și mayūra – păun).
TEHNICA DE EXECUŢIE
Această postură face parte din categoria posturilor care se execută la sol.
Poziția de pornire: vă întindeți la sol cu fața în sus.
Îndoiți genunchii și apropiați tălpile (menținute paralele între ele) de bazin astfel încât să puteți apuca gleznele cu mâinile. În această poziție, călcâiele vor fi apropiate de fese de o parte și de alta a bazinului.
Mențineți bărbia în furca sternului și ridicați bazinul de la sol cât mai mult în sus arcuind astfel spatele. Umerii și tălpile vor rămâne pe sol constituind capetele “podului” astfel creat. Respirația va fi de voie, însă veți constata că, în mod natural, ea va fi mai mult abdominală, creând astfel un masaj benefic asupra organelor din această zonă.
CONŞTIENTIZARE
Se va percepe dinamizarea simultană a doi centri de forță: Viśuddha Cakra (datorită contracției din zona gâtului) și Maṇipūra Cakra (datorită respirației abdominale și a poziției ridicate și arcuite a bazinului). Sesizați de asemenea circuitul energiilor prin picioare, trunchi și brațe.
La revenire, în faza de conștientizare a efectelor posturii, percepeți starea specifică dinamizării simultane a celor doi centri de forță, a armonizării dintre planul voinței și cel al intuiției spirituale; puritatea voinței.
Sesizați vibraţia energiilor trezite prin Setu-Bandhāsana şi recunoaşteți apoi în acea vibratie un dinamism esenţial, un freamăt ce exprimă de fapt vibrația Inimii Spirituale reflectată pe acel nivel. Aşezarea în postură nu reprezintă un gest exterior, un efort muscular, ci în primul rand o concretizare a spiritului. Astfel, în Yoga Inimii Spirituale recomandăm ca însuşi impulsul execuției posturii să pornească din interior, din freamătul sacru, nu din exterior, din efortul muscular.
ERORI CARE TREBUIESC EVITATE
– a nu depărta suficient de mult picioarele între ele
– a nu menține bărbia în furca sternului ridicând prea puțin trunchiul de la sol.
EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI
Iată cum sunt ele descrise de A. Van Lysebeth:
– Această āsana fortifică musculatura spatelui, mai ales în regiunea lombară, pe care o va consolida.
– Articulația sacrumului cu bazinul este deosebit de importantă. În cazul în care există probleme în aceste zonă, Setu-Bandhāsana poate fi de un real folos. Dacă a apărut deja o deplasare nedorită într-o parte, a sacrumului în raport cu bazinul, se poate realiza chiar o variantă a lui Setu-Bandhāsana în care se apucă cu ambele mâini piciorul aflat în partea opusă sensului deplasării acestei articulații.
– Setu-Bandhāsana acționează și asupra articulației coxo-femurale. Ea poate fi de un real folos chiar și atunci când această articulație este afectată.
– Tonifierea regiunii lombare provoacă, atât prin compresia rădăcinilor nervoase în timpul execuției posturii, cât și prin afluxul de sânge din faza de conștientizare de după realizarea posturii, stimularea benefică a parasimpaticului pelvian care acționează asupra organelor din zona inferioară a bazinului, incluzând în această acțiune reflexă organele genitale atât la bărbat, cât și la femeie. În cazul femeilor, perturbațiile ginecologice non-patologice, banale, pot fi ameliorate gradat și chiar eliminate prin intermediul acestei posturi.
– Setu-Bandhāsana are ca efect purificarea și împrospătarea sângelui în zona abdominală, precum și o accentuare a irigării sanguine în zona capului.
– În principal glanda tiroidă și paratiroidele beneficiază de pe urma execuției acestei asana-e, care într-un anumit fel completează acțiunea lui Sarvāṅgāsana (postura lumânării, pe care o vom învăţa mai târziu). În plus, se poate remarca o acțiune considerabilă asupra suprarenalelor și a gonadelor.
CONTRAINDICAŢII
Nu există contraindicații speciale în cazul acestei posturi. Dacă apar dureri în regiunea lombară sau în alte zone, postura va fi realizată cu o atenție sporită. Persoanele care suferă însă de lordoză lombară în forme grave nu vor practica această postură.
EXEMPLIFICARE