Modul GI34 – Nabhiasana – Postura Ombilicului

Această asana este foarte importantă pentru amplificarea voinței și încrederii în noi înșine. Este recomandată celor timizi, temători, ezitanți, dar și celor ce doresc să-și contureze armonios personalitatea. Nābhiāsana este o postură care generează o stare de voinţă, fermitate și echilibru atât în plan fizic cât și în plan psihic.

ETIMOLOGIE

Nābhi înseamnă ombilic, așadar Nābhiāsana este postura ombilicului.

Există unele posturi asemănătoare ca execuție și similare ca efecte, dar în cazul lor efectele sunt fie mai puțin intense (Uttānapādāsana – postura ridicării picioarelor, care implică doar ridicare picioarelor de la sol la unghiuri de 30, 45 sau 60 de grade în timp ce corpul și brațele rămân la sol) fie sunt asane mai dificil de realizat (Nāvāsana sau postura vaporului care implică să rămânem în echilibru pe zona sacrală).

Din punct de vedere esoteric ombilicul are o importanță deosebită în plan subtil. Acesta este locul prin care embrionul eeste conectat la organismul matern de la care primeşte fluidele necesare vieții. Astfel rolul fizic al acestuia se transferă în plan subtil, aici fiind zona de transformare a hranei în energie pranică. În Dhyāna Bindu Upaniṣad se menționează de asemenea că imediat sub ombilic și deasupra organelor genitale (Varāha Upaniṣad mentionează o distanță de 9 degete deasupra organelor genitale) se află Kanda, locul din care pornesc cele 72000 de nāḍī-uri – canale subtile energetice (numar de nāḍī-uri menționat și în Haṭha-Yoga-Pradīpikā).

TEHNICA DE EXECUŢIE

Stând la sol, cu fața în sus ridicați lent picioarele până la aproximativ 45 de grade. Se ridică și trunchiul lent, dar zona lobară va rămâne în contact cu solul pe întreaga durată a realizării posturii. Brațele se vor ține întinse în față, paralele cu picioarele. Rămâneți astfel cât timp puteți, fără să forțați.

Nabhiasana1

CONŞTIENTIZARE

Remarcați focalizarea energiilor la nivelul zonei abdominale. Percepeți dinamizarea intensă a centrului subtil energetic Maṇipūra Cakra, energizarea intensă a organelor interne precum şi a întregii zone abdominale.

ERORI CE TREBUIESC EVITATE

–ridicarea zonei lombare de la sol

–ridicarea picioarelor mai mult de 45 de grade

EFECTE SI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

A. van Lysebeth vorbește astfel despre efectele acestei asana:

Din punct de vedere subtil, Nābhiāsana are o influență binefăcătoare destul de rapid sesizabilă asupra celor mai fine și mai subtile dintre nadi-urile corpului bioenergetic. Practica sa consecventă face să fie eliminate stările de stres sau nervozitate. Importanța unei centuri abdominale sănătoase și puternice nu trebuie niciodată să fie subestimată.

În timpul practicării corecte a acestei posturi, contracția centurii abdominale, sincronizată cu poziția specifică a corpului și cu o respirație normală de voie, constituie totodată un simultan exercițiu de respirație controlată, cu toate avantajele care rezultă din aceasta. Organele abdominale sunt puternic comprimate în cazul acestei posturi, fiind eliberate de excesul de sînge venos. Atît poziția corpului cât și contracția mușchilor picioarelor în cazul ei, facilitează și accelerează întoarcerea sângelui venos către inimă.

 CONTRAINDICAȚII

Dacă apar dureri violente când încercați să faceți Nābhiāsana trebuie să renunțați să practicați o perioadă, pentru că ele arată că există unele afecțiuni digestive serioase care trebuie eliminate prin alte procedee yoghine. De asemenea este contraindicată execuţia acestei posturi în cazul herniei abdominale.

EXEMPLIFICARE