Modul GI34 – Hastapāda baddhāsana – Postura stridiei

Această postură favorizează centrarea în Inima Spirituală.

Este o variantă a lui Kurmasana (Postura broaştei ţestoase) şi este deseori numită astfel în India. Cu toate acestea, în Occident, mulţi dintre cei care o practică o denumesc “Postura Stridiei”; vom adopta această denumire pentru a distinge cele două modalităţi de execuţie.

Tehnica de execuţie

Aşezaţi-vă la sol cu picioarele întinse în faţă. Îndoiţi uşor genunchi şi lipiţi tălpile între ele. Proiecţia picioarelor pe sol va forma astfel un romb.

Introduceţi braţele prin interiorul acestui “romb”, lăsându-le să alunece pe sub genunchi în aşa fel încât palmele se aşează peste partea exterioară a labelor picioarelor. Coatele ating solul. Distanţa dintre călcâie şi zona perineului diferă în funcţie de constituţia fiecăruia.

hastapada baddhasana.jpg

Înainte de a o executa este bine să ne asigurăm că muşchii pulpelor şi coapselor sunt relaxaţi. în felul acesta efectele asana-ei asupra articulaţiilor picioarelor sunt mult mai puternice. Aplecarea către în faţă se face în mod succesiv prin mişcări lente repetate; în timpul fiecărei expiraţii se va lăsa cât mai mult capul către sol. În cazul unei execuţii perfecte fruntea atinge solul, iar călcâiele vor fi în contact cu creştetul capului.

Rămâneţi în această poziţie cât mai mult timp, fără însă să forţaţi. Respiraţi calm şi profund.

Conştientizare

Conştientizaţi trezirea energiilor lui anahata cakra; trăiţi  iubirea pură, altruistă. Remarcaţi interiorizarea profundă pe care asana v-a indus-o.

Corpul devine asemănător unei scoici care ascunde tăcută în ea perla pură şi albă a Sinelui, a cărui prezenţă eternă o intuim acum.

Efectele și beneficii ale execuției acestei posturi

Iată efectele produse de această asana aşa cum au fost ele sintetizate de A. Van Lysebeth:

Efectele principale ale acestei asana se vor remarca în special la nivelul coloanei vertebrale şi, în egală măsură, asupra articulaţiilor picioarelor. Acţiunea specială asupra coloanei vertebrale duce la degajarea rădăcinilor nervoase de acolo şi tonifică astfel întregul corp. Se modifică presiunea lichidului cerebro-spinal şi se exercită o influenţă benefică asupra circulaţiei lui.

Articulaţiile coxo-femurale sunt foarte importante; în general oamenii se gândesc la ele doar când încep să apară dureri. Orice diminuare a mobilităţii lor generează suferinţă. Postura stridiei acţionează asupra acestei articulaţii, asigurându-i o mobilitate foarte bună până la vârste înaintate. Genunchii sunt supuşi unui nou gen de efort prin Postura Stridiei, ceea ce îi va influenţa în sens benefic. Astfel, această asana este de ajutor şi pentru pregatirea corpului în vederea realizării Posturii lotusului (Padmasana).

Contraindicații

Nu există dar cei care prezintă anumite afecțiuni la nivelul zonei sacro-lombare o vor executa cu prudență, fără a forța aplecarea.

EXEMPLIFICARE