Halāsana este una dintre asana-ele ce nu trebuie să lipsească din practica zilnică. Ea este recunoscută a fi foarte valoroasă pentru efectele deosebite la nivel mental. Trezeşte luciditatea şi oferă pace şi calm. Această asana favorizează intrarea în stări înalte de conştiinţă. Este extrem de necesară omului din ziua de azi pentru o desăvârşită disciplinare a minţii.
ETIMOLOGIE
Denumirea posturii provine de la cuvântul sanscrit hala care înseamnă “plug” deoarece, spune marele yoghin Iyengar, forma corpului în această poziţie se aseamănă cu un plug.
TEHNICA DE EXECUŢIE
Descrierea lui Halāsana este astfel făcută de renumitul yoghin A. Van Lysebeth:
Înainte de a începe execuţia acestei posturi este foarte important ca, ajutându-ne de mâini, să tragem uşor de cap pentru a ne întinde gâtul aşezându-ne apoi ceafa cât mai aproape de sol, în faza finală a posturii urmărind, de asemenea, să aducem cât mai aproape bărbia de piept, deoarece aceasta permite o mai bună comprimare a glandei tiroide în faza finală.
Vom căuta de asemenea, să aplicăm coloana vertebrală la sol, mai ales în regiunea lombară, pentru a stabili un contact cât mai intim cu suprafaţa de sprijin.
Execuţia posturii poate fi precedată de o fază dinamică, cuprinzând derulări lente, succesive ale coloanei vertebrale pe întreaga sa lungime. Această fază va preceda perioada de imobilizare, care este āsana propriu-zisă.
Începătorii se pot ajuta de mâini pentru a-şi ridica bazinul, dar nu vor ceda tentaţiei ca printr-un elan brusc sa-şi aducă picioarele în spatele capului.
Faza statică propriu-zisă, la care se ajunge fără nici un fel de violentare, constă în a ne imobiliza în poziţia maximă atinsă la sfârşitul fazei dinamice, menţinând-o pe întreaga durată de timp.
Vom urmări să realizăm o imobilitate perfectă, căutând să nu facem nici cea mai mică mişcare şi apoi ne vom relaxa lăsând greutatea picioarelor să întindă coloana vertebrală.
Iată cum se realizează postura:
Poziţia de plecare: culcat la sol în Śavāsana – postura de relaxare
Din Śavāsana, printr-o mişcare lentă şi continuă, ridicăm picioarele în poziţie verticală. Apoi, printr-o tracţiune a muşchilor abdominali, păstrând picioarele întinse, ridicăm bazinul de la sol. Lăsăm picioarele să coboare, întinse, până ating solul în spatele capului accentuând cât mai mult curbura spatelui. Jumătatea superioară a coloanei este atunci foarte mult îndoită în special în zona gâtului. Mâinile rămân întinse la sol cu palmele în sus, picioarele sunt şi ele menţinute întinse, apropiate însă fără să se atingă.
În primele faze de practică imobilizarea în postură poate să dureze între 5 şi 10 respiraţii normale fără nici un fel de retenţie a suflului.
La realizarea posturii de lungă durată, dificultatea nu este menţinerea posturii, deoarece aceasta poate să devină confortabilă pe măsură ce este practicată, ci mintea care “protestează” atunci când vrem să păstrăm o imobilitate absolută.
Pe întreaga durată a posturii respiraţia va rămâne normală.
CONCENTRAREA
Se vor percepe fluxurile de energie telurică preluate prin picioare şi fluxurile de energie cosmică preluate prin palme. Aceste energii se focalizează la nivelul centrului subtil Ajna Chakra care este astfel dinamizat. Gâtul şi capul se energizează foarte puternic.
CONŞTIENTIZARE
Se pot percepe vibraţii foarte fine în mijlocul frunţii, amplificarea forţei mentale, îmbunătăţirea memoriei, trezirea capacităţilor telepatice.
ERORI CARE TREBUIESC EVITATE
– nu îndoim genunchii mai ales în postura propriu-zisă
– nu forţăm absolut deloc, realizăm postura lent, fără sacadări. Intrăm în poziţia finală gradat, evitând orice oboseală. După intrarea în postură muşchii se relaxează.
– orice violentare poate avea efecte nefaste asupra muşchilor, ceea ce va face să treacă mai multe săptămâni până vom putea relua acest exerciţiu.
– vom evita să contractăm umerii, maxilarul şi gâtul.
– în cazul în care respiraţia este insuficientă, aceasta poate sa cauzeze o stare de sufocare.
A. Van Lysebeth adaugă următoarele sfaturi pentru începători:
– Supleţea coloanei vertebrale se obţine lăsând să acţioneze asupra ei greutatea picioarelor. Aşteptaţi ca degetele mari, graţie acestei tracţiuni, să se apropie de la sine, progresiv de sol până când îl vor atinge. Adoptaţi o atitudine pasivă şi relaxaţi-vă. La început este posibil să vă simţiţi incomod în Halāsana, dar această situaţie se va ameliora rapid.
– Ceea ce este important este realizarea unei execuţii zilnice corecte, fără grabă în aşteptarea rezultatelor. Păstraţi mentalul neutru, indiferent la rezultatele exterioare ca şi cum ar fi vorba de o altă persoană.
EFECTELE ŞI BENFICIILE ACESTEI POSTURI
Efecte menţionate de yoghinul A.Van Lysebeth:
– Halāsana constituie un tonic puternic deoarece ea acţionează asupra întregii coloane vertebrale, care conţine şi protejează măduva spinării, fiind dublată de lanţul ganglionilor simpatici care influenţează întreaga viaţă vegetativă. Înţelegem astfel de ce această postură este revitalizantă şi reîntineritoare.
– Centura abdominală este întărită, căci în timpul fazei dinamice ea este aceea care comandă întreaga mişcare, aceasta atrăgând efecte binefăcătoare importante mai ales prin menţinerea şi readucerea la locul normal al viscerelor.
– Glanda tiroidă este comprimată, beneficiind astfel de un flux mărit de sânge, stare care atrage după sine regularizarea funcţiilor sale. Prin controlul exercitat asupra metabolismului, această glandă are o influenţă considerabilă asupra menţinerii tinereţii organismului, iar prin secreţiile sale hormonale specifice acţionează asupra celorlalte glande, asupra intestinului, asupra presiunii sanguine, asupra mobilităţii celulelor migratoare sau a globulelor albe care luptă împotriva infecţiilor, cât şi asupra excitabilităţii sistemului nervos.
– Contribuind la menţinerea funcţionării normale a tiroidei, āsana calmează şi nervozitatea.
– În cazul persoanelor la care tiroida nu produce suficient de mulţi hormoni, acestea au un metabolism încetinit, presiune sanguină foarte redusă, o activitate sexuală insuficientă şi manifestă o evidentă lene fizică şi intelectuală. Halāsana are o acţiune pozitivă şi în aceste cazuri, însă dacă este vorba despre modificări patologice ale funcţionării tiroidei va trebui consultat un medic.
– Halāsana este de asemenea foarte regenerantă. Dacă seara suntem obosiţi este suficient să o practicăm 2-3 minute pentru a ne regăsi forma.
– Corpul fiind în poziţie inversă, sângele afluează către cap, prin aceasta realizând o bună irigare cerebrală. Faţa primeşte, de asemenea, un supliment de sânge arterial, aceasta fiind valabil mai ales pentru frunte cu efecte excelente pentru prevenirea ridurilor şi având efecte de regenerare pentru zonele de unde a căzut părul.
– În afara acţiunii asupra tiroidei, Halāsana are efecte benefice asupra splinei şi glandelor sexuale.
– Mai ales în faza finală, organul cel mai influenţat prin acest masaj este ficatul care va fi deblocat, decongestionat şi chiar stimulat. Se ştie că o congestie chiar uşoară sau o stază sanguină în acest organ are o repercursiune imediată asupra întregului tub digestiv.
– Pancreasul este de asemenea masat, deblocat şi tonificat. În anumite cazuri, diabeticii pot să-şi reducă doza zilnică de insulină şi uneori e posibilă normalizarea deplină a stării lor.
– Halāsana e deosebit de eficientă mai ales împotriva constipaţiei care se afla la baza a foarte multe boli, ea combătând totodată celulita şi îngrăşarea prin îmbunătăţirea metabolismului, care se adaugă la masajul mecanic al ţesuturilor adipoase în faza finală.
Yoghinul Brahmachary adaugă următoarele observaţii referitoare la influenţele benefice ale lui Halāsana:
– Obezitatea sau corpolenţa şi constipaţia cronică sunt vindecate prin această āsana.
– Halāsana întăreşte şi amplifică efectele lui Sarvāṅgāsana. O mare cantitate de sânge va curge prin rădăcinile nervilor spinali, ganglionii simpatici, nervii simpatici şi muşchii spatelui. Coloana vertebrală este menţinută sau redevine elastică. Această āsana previne osificarea şi rigidizarea coloanei, care reprezintă un proces de degenerare osoasă. La bătrâneţe, degenerarea osoasă se manifestă cu atât mai pregnant cu cât osificarea s-a realizat mai devreme. În procesul de degenerare a oaselor acestea devin grele şi foarte fragile.
– Cel care practică Halāsana devine foarte agil, sprinten, plin de energie.
– Muşchii spatelui sunt alternativ contractaţi, relaxaţi şi apoi întinşi. Deci ei vor conduce o cantitate însemnată de sânge suplimentar în zona trunchiului prin aceste mişcări variate.
– Diferite feluri de mialgie (reumatism muscular), lumbago, nevralgii şi luxaţii sunt vindecate prin Halāsana.
– Cel care practică Halāsana nu poate deveni leneş. Coloana vertebrală este o structură foarte importantă. Ea susţine întregul corp. În Haṭha Yoga coloana vertebrală este numită MERU DANDA. Ea trebuie păstrată sănătoasă, puternică şi elastică.
– Prin practica lui Halāsana, muşchii abdominali, musculatura anală şi muşchii coapselor sunt de asemenea tonificaţi şi hrăniţi. Beneficiază, de asemenea, centrii nervoşi importanţi situaţi în apropiere.
– Halāsana ajută ca sângele din picioare să se întoarcă fără efort către inimă ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în general. Ca o consecinţă a acestui fapt, multe dintre afecţiunile dermatologice pot fi vindecate.
– Femeile vor beneficia foarte mult de pe urma acestei āsana-e. Mobilitatea anormală a uterului poate fi tratată executând această āsana împreună cu retracţia abdominală Uḍḍiyāna Bandha. Practicarea ei elimină durerile din zona pelviană datorate mobilităţii anormale a uterului.
– Practicarea acestei āsana-e elimină mirosul neplăcut al corpului, face talia suplă şi reduce obezitatea. Ea poate fi executată cu rezultate foarte bune de oricine – copii, tineri, bătrâni, bărbaţi sau femei.
CONTRAINDICAŢII
– La ciclu femeile vor evita să realizeze perfect această postură, mai ales faza de comprimare a abdomenului.
– Persoanele care suferă de forme grave de hernie sau hernie strangulată nu vor executa această postură.
– Nu este indicată nici persoanelor cu hipertensiune arterială gravă. În aceste situaţii se va plasa un scaun în spatele capului pe care se vor aşeza în faza finală picioarele.
EXEMPLIFICARE