Modul GI34 – Gomukāsana – Postura capului de vacă

Gomukhāsana este o postură clasică în yoga, fiind trecută printre cele mai importante asana-e în tratatul Gheraṇḍa Saṁhitā. Ea oferă stabilitate emoţională, puterea de a iubi şi de a simţi iubirea şi creează acea pace a sufletului prin care trecem dincolo de valurile tulburi ale vieţii, spre realitatea Inimii Spirituale.

Trezeşte energiile specifice lui anahāta cakra şi mūlādhāra cakra.

Etimologie

Go înseamnă vacă, iar mukha înseamnă gură, faţă, cap. Gomukhāsana este numită astfel ”Postura capului de vacă”. În India, vaca este considerată sacră, un simbol al maternităţii, al hrănirii.

Tehnica de execuţie

Postura se realizează polar, mai întâi pentru aspectul receptiv, lunar, al celor două cakra, anahāta şi mūlādhāra, apoi pentru cel solar, emisiv.

 Execuţia pe partea stângă

Poziţia de pornire este la sol, aşezaţi cu picioarele în faţă. Îndoiţi apoi piciorul drept şi îl treceţi pe sub cel stâng plasând laba piciorului lângă coapsa stângă. Îndoiţi apoi piciorul stâng, plasând laba piciorului lângă coapsa dreaptă. Încercaţi să aveţi genunchiul stâng cât mai bine suprapus peste genunchiul drept şi labele picioarelor simetric plasate de o parte şi de alta a coapselor.

gomukhasana stanga.jpg

Ridicaţi apoi braţul stâng în sus şi îndoiţi-l spre spate. În acelaşi timp îndoiţi braţul drept şi îl duceţi şi pe el în spate. Prindeţi cele două mâini una de cealaltă în spate, în zona lui anahata cakra. Astfel, cotul stâng este ţinut în sus, cu braţul pe lângă urechea stângă, în timp ce cotul drept este orientat în jos. Dacă cele două mâini nu se pot atinge în spate, în mâna stângă, cea care stă în sus, se va ţine o batistă care să poată fi prinsă apoi cu mâna dreaptă.

gomukasana spate.jpg

 

Execuţia pe partea dreaptă

Poziţia de pornire este la sol, aşezaţi cu picioarele în faţă. Îndoiţi apoi piciorul stâng şi îl treceţi pe sub cel drept plasând laba piciorului lângă coapsa dreaptă. Îndoiţi apoi piciorul drept, plasând laba piciorului lângă coapsa stângă. Încercaţi să aveţi genunchiul drept cât mai bine suprapus peste genunchiul stâng şi labele picioarelor simetric plasate, de o parte şi de alta a coapselor.

gomukhasana dreapta.jpg

Ridicaţi apoi braţul drept în sus şi îndoiţi-l spre spate. În acelaşi timp îndoiţi braţul stâng şi îl duceţi şi pe el în spate. Prindeţi cele două mâini una de cealaltă în spate, în zona lui anahata cakra. Astfel, cotul drept este ţinut în sus, cu braţul pe lângă urechea dreaptă, în timp ce cotul stâng este orientat în jos. Dacă cele două palme nu se pot atinge în spate, în mâna dreaptă, cea care stă în sus, se va ţine o batistă care sa poată fi prinsă apoi cu mâna stângă.

gomukasana spate dr.jpg

 

Concentrare

La execuţia pe partea stângă se va conştientiza dinamizarea simultană a aspectului receptiv, lunar al celor doi centri de forţă, anahāta cakra şi mūlādhāra cakra, vitalitate, capacitatea de a simţi iubirea, de a ne simţi iubiţi şi de a fi compasivi.

La execuţia pe partea dreaptă se va conştientiza aspectul solar al lui anahāta cakra şi mūlādhāra cakra, vitalitate, puterea de a iubi, de a dărui afecţiune şi bunătate.

Gomukhāsana trezeşte iubirea plină de forţă şi stabilitate. Ea este deosebit de importantă pentru echilibrarea planului afectiv. Ea ajută la eliminarea tensiunilor psihice, a fobiilor, şi produce în mod natural o deschidere sufletească ce îl poate scoate pe om din închisoarea egoismului. Trezeşte sensibilitatea faţă de frumuseţe şi capacitatea de a contempla până la identificare tot ceea ce este frumos.

 Efecte şi beneficii ale acestei posturi

– În această postură, comprimarea muşchilor gambelor frânează considerabil circulaţia sanguină în această zonă. Prin urmare, sângele pe care inima îl destina în mod normal membrelor inferioare este în bună parte deviat către organele abdominale. De aici rezultă influenţa considerabilă a āsana-ei asupra tubului digestiv.

– Gomukhāsana reechilibrează statica vertebrală, uşurează şi regenerează zona lombară a spatelui, este foarte utilă sedentarilor şi tuturor persoanelor pe care meseria le obligă să rămână mult timp în picioare.

– Sciatica este gradat eliminată.

– Ca urmare a execuţiei acestei āsana, spatele devine drept, iar pieptul larg. Articulaţiile umerilor se vor mişca mult mai liber, iar muşchii spatelui prin întinderea pe care această postură o exercită asupra lor, vor deveni mai elastici şi mai armonios dezvoltaţi.

– Elimină tensiunea din umeri şi omoplaţi, deschizând foarte mult pieptul şi ajutându-ne să respirăm mai profund. De asemenea poate fi folositoare pentru cei care stau cu umerii traşi în faţă pentru a redobândi o postură dreaptă.

Are efecte benefice asupra coapselor, gambelor şi gleznelor.

Este recomandată femeilor care alăptează şi în general tuturor femeilor deoarece are efecte foarte bune asupra sânilor.

Ajută la eliminarea problemelor de sănătate ale sânilor.

– Caracteristica cea mai importantă din punct de vedere fizic şi care face āsana unică prin modul ei de energizare, este acţiunea curativă asupra plămânilor bolnavi. Cei care suferă de astm, alergie sau tuberculoză la plămâni vor trebui să practice în mod special această āsana, deoarece mişcarea respiratorie a plămânului pe partea pe care este coborâtă mâna este aproape stopată, iar celălalt plămân lucrează mai rapid şi mai viguros. Prin execuţie polară, ambii plămâni vor fi în mod egal stimulaţi. În acest fel se realizează atât o acţiune de amplificare a circulaţiei sanguine a plămânilor, cât şi o purificare la nivelul întregului corp, deoarece vom putea inhala cantităţi mai mari decât de obicei de prāṇa şi de oxigen. Astfel porii pielii, alveolele pulmonare şi apoi toate organele vor fi purificate şi energizate.

Contraindicaţii

În cazul acestei posturi nu sunt contraindicaţii.

EXEMPLIFICARE