Modul GI34 – Bhadra Pranamasana – Postura închinării pline de fericire

ETIMOLOGIE

În limba sanscrită Bhadra înseamnă fericit, norocos iar pranama înseamnă închinare sau rugăciune. Numele posturii se poate traduce ca fiind Postura închinării pline de fericire.

Se recomandă să fie practicată Bhadra pranamāsana înaintea meditaţiilor sau când aspiraţia spirituală este scăzută. Ea trezeşte forţa elanului mistic, trăirea sacralităţii şi a umilinţei. Unifică totodată planul tendinţelor materialiste cu cel al spiritualităţii. Ajută la eliminarea contradicţiilor interioare legate de armonia dintre viaţa de zi cu zi şi urmarea unei căi de evoluţie spirituală.

TEHNICA DE EXECUŢIE

Vă aşezaţi pe sol cu picioarele întinse înainte şi uşor depărtate. Îndoiţi genunchii apropiind simultan ambele picioare de trunchi. Lipiţi tălpile una de cealaltă şi apucând, cu mâinile degetele mari de la picioare, aduceţi  călcâiele cât mai aproape de perineu. Exteriorul ambelor labe ale picioarelor trebuie să stea pe sol, iar partea posterioară a călcâielor, dacă este cu putinţă, trebuie să atingă perineul. Depărtaţi în continuare coapsele cât mai mult, apropiind cât mai mult genunchii de podea.

bhadrapranamasana.jpg

După ce aţi stabilizat această poziţie cât mai bine, lipiţi palmele între ele în zona pieptului, în añjali mudra. Printr-o practică perseverentă se va ajunge la poziţia cea mai corectă, în care coloana vertebrală este dreaptă. Capul, în cazul acestei posturi, stă de asemenea drept, în continuarea coloanei. Respiraţia este normală şi nu se intervine asupra ei. Postura poate şi chiar trebuie să fie menţinută cât mai mult timp deoarece este  uşor de executat.

CONCENTRAREA

Atenţia deschisă va ajuta la obiectivarea efectelor. Veţi remarca energizarea intensă a planşeului pelvian, a picioarelor, trezirea energiilor specifice lui muladhara cakra şi totodată anahata cakra. Vitalitatea este îmbunătăţită. Trăirile afective devin puternice şi profunde.

Āsana induce pace, linişte lăuntrică, interiorizare.

Añjali înseamnă în sanscrită dăruire, şi derivă din rădăcina añj – a onora, a celebra. Gestul mai este cunoscut şi ca hṛdayāñjali mudra, ceea ce înseamnă gestul de închinare în faţa inimii , sau atmāñjali mudrā – mudrā închinării în faţa sinelui.

Bhadra pranamāsana este o postură centrare în Sine, de închinare în faţa sacralităţii Inimii Spirituale, atman.

EFECTE ŞI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

Este recomandată celor care suferă de afecţiuni urinare. Pelvisul, abdomenul şi spatele beneficiază de un aflux mărit de sânge şi astfel sunt mult ajutate. Menţine prostata, rinichii şi vezica urinară sănătoase. Elimină durerile de sciatică şi previne hernia. Îndepărtează durerile de testicule. Este o mare binefacere pentru femei  pentru că elimină problemele legate de ciclul menstrual şi îmbunătăţeşte funcţionarea ovarelor. Femeile gravide dacă o vor practica zilnic vor avea o naştere mai uşoară.

  1. van Lisebeth menţioneaţă următoarele efecte:

  – Influenţă binefăcătoare atât asupra muşchilor şi ligamentelor planşeului pelvian cât şi asupra sistemului uro-genital, elasticizând în mod binefăcător articulaţiile coapselor şi genunchilor.

– În această postură, ca şi în padmāsana (postura lotusului) se realizează o întindere excepţională a muşchilor şi ligamentelor şi această stare provoacă o excitaţie intensă a proprioreceptorilor, care, prin intermediul centrilor vegetativi din hipotalamus stimulează în mod armonios activitatea inimii şi respiraţia. Acesta este unul din modurile specifice prin care posturile yoghine, în pofida absenţei unei activităţi dinamice, acţionează binefăcător asupra inimii şi aparatului respirator, fortificându-le.

– Pelvisul, abdomenul şi spatele sunt suplimentar alimentate cu sânge şi considerabil stimulate.

– În plus, prin practica acestei posturi, rinichii, prostata şi vezica urinară sunt readuse sau menţinute într-o stare de perfectă sănătate. Este cunoscut de exemplu, că afecţiunile sistemului urinar sunt foarte rare la cizmarii indieni, iar cauza acestei stări este legată de faptul că aceştia stau aproape toată ziua într-o poziţie foarte asemănătoare cu Bhadrāsana.

– Anumite lucrări de yoga interzic executarea acestei āsana în cazurile de sciatică, aceasta mai ales în perioadele de criză. Totuşi, practicată cu moderaţie, fără a exagera deloc, alină gradat durerile sciatice.

– Ea previne de asemenea apariţia cazurilor de hernie, tonificând foarte mult diafragma. Practicată consecvent, această postură face să fie eliminate durerile sau starea de tensiune ce poate apare în anumite situaţii în zona testiculelor, la bărbat.

– Femeile care practică consecvent această postură nu mai sunt confruntate cu problemele legate de apariţia şi proliferarea varicelor la picioare.

– Această āsana este foarte folositoare pentru înlăturarea rigidităţii încheieturilor genunchilor şi coapselor.

Elimină stresul şi agitaţia minţii. Este recomandată totodată și ca postură suport pentru tehnici de pranayama şi meditaţie.

Se poate face şi după ce aţi mâncat.

EXEMPLIFICARE