Supranumită și postura prosperității, Bhadrāsana trezeşte energiile specifice lui mūlādhāra cakra, şi mai precis acele aspecte care vor crea în practicant aptitudinile ce îi vor atrage în viaţă prosperitatea. În plus ea este cunoscută ca o postură foarte bună pentru menţinerea sănătăţii, având în acest sens virtuţi excepţionale. În plan spiritual ea generează acele energii care pot susţine o meditaţie bună, de lungă durată.
Este o postură care deschide articulaţia coxofemurală şi pregăteşte corpul pentru realizarea posturilor de meditaţie mai complexe, cum ar fi padmāsana. În aceeaşi măsură poate constitui ea însăşi o postură de meditaţie, atunci când poate fi realizată suficient de comod.
Iată cum este descrisă în Haṭha-yoga-pradīpikā (capitolul 1, sūtra-ele 55-56):
”Plasează călcâiele de-o parte şi de alta a liniei perineului, păstrând călcâiul stâng pe partea stângă şi pe cel drept pe partea dreaptă. Păstrează tălpile unite ferm una cu alta folosind ambele mâini. Aceasta este bhadrāsana, cea care distruge toate bolile.”
Semnificaţia numelui posturii
Bhadra înseamnă prosper, binecuvântat, benefic. Prin urmare bhadrāsana este postura prosperităţii. Mai este numită şi baddha koṇāsana, de Iyengar de exemplu. Baddha înseamnă prins, legat iar koṇa înseamnă în unghi şi astfel numele posturii poate fi tradus ca postura prinderii picioarelor în unghi. Există şi denumirea de badrāsana, postura tronului. Satyananda o numeşte pūrṇa lilitāsana, postura completă a fluturelui. În India este numită şi postura cizmarului, fiind poziţia în care meşterii cizmari indieni repară sau produc încălţămintea.
Modul de realizare al āsana-ei
Vă aşezaţi la sol, în șezut, cu picioarele în faţă. Le apropiaţi apoi simultan de corp, cu tălpile lipite şi călcâiele cât mai aproape de zona perineului. Prindeţi labele picioarelor cu mâinile brăţară, trăgându-le cât mai aproape de perineu. Încercaţi să apropiaţi cât mai mult genunchii de sol, în cazul ideal aceştia atingând pământul. Spatele va fi păstrat drept.
Concentrarea şi conştientizarea
Această postură dinamizează mūlādhāra cakra, trezeşte vitalitatea şi totodată favorizează o stare de centrare datorită unificării energiilor prāṇā (energia ascendentă) şi apāna (energia descendentă).
Alte indicaţii pentru realizarea corectă a posturii
– dacă genunchii nu ajung jos şi simţiţi o încordare dureroasă în ligamentele de pe partea interioară a coapselor, puneţi câte un prosop îndoit sub fiecare picior.
– păstraţi spatele drept, în special în zona lombară unde va exista tendinţa de a păstra o curbură.
Situaţii în care nu se recomandă practicarea lui bhadrāsana
Nu sunt contraindicaţii pentru realizarea acestei posturi. În cazurile foarte grave de artrită, sau dacă există probleme cu ligamentele genunchilor sau ale coapselor, întrebaţi medicul pentru a vă asigura că nu este nici o problemă.
De asemenea dacă sunt inflamări ale genunchiului sau coapsei datorate unor afecţiuni recente sau cronice nu trebuie să practicaţi această asana.
Efectele realizării posturii prosperităţii
Iată ce efecte menţionează B.K.S Iyengar:
”Este în special recomandată pentru cei care suferă de disfuncţii urinare.
Pelvisul, abdomenul şi spatele sunt alimentate din plin cu sânge şi sunt astfel stimulate.
Păstrează rinichii, prostata şi vezica urinară într-o stare bună de sănătate.
Este cunoscut că bolile tractului urinar se întâlnesc rar printre cizmarii indieni tocmai pentru că ei folosesc toată ziua această poziţie.
Alină durerile sciatice şi previne hernia.
Dacă este practicată regulat, elimină durerile şi tensiunile de la nivelul testiculelor.
Postura este o binecuvântare pentru femei. Cuplată cu sarvāngāsana face ca ciclul menstrual să fie regulat şi ajută ovarele să funcţioneze bine.
S-a descoperit că femeile însărcinate care practică în fiecare zi în această postură vor avea mai puţine dureri la naştere şi vor scăpa de manifestarea venelor varicoase.
Împreună cu padmāsana şi vajrāsana este recomandată pentru practica tehnicilor de prāṇāyāma şi pentru meditaţie. Atunci când se meditează în această postură palmele trebuie să fie împreunate în faţa pieptului, însă pentru a reuşi aceasta şi pentru a menţine totodată spatele drept e necesară practica perseverentă.
Această āsana poate fi realizată fără probleme şi după masă pentru că îmbunătăţeşte digestia.”
Alte efecte:
-stimulează inima şi îmbunătăţeşte circulaţia generală.
-este de ajutor în cazurile de depresie uşoară, anxietate şi oboseală.
-atenuează simptomele menopauzei.
-previne hernia şi micşorează durerile sciatice.
-are efecte terapeutice în cazurile de platfus, hipertensiune, infertilitate şi astm.
-deschide încheietura coxofemurală permiţând realizarea posturilor mai dificile precum padmāsana.
-deschide pieptul şi dacă umerii sunt puţin traşi înapoi se poate readuce coloana la o poziţie naturală după lucrul îndelungat la birou sau după perioade lungi de condus maşina.
Brahmachari consideră că această asana poate să vindece majoritatea bolilor dacă este practicată cu perseverenţă.
EXEMPLIFICARE