Modul GI34 – Ashtanga Pranamasana – Postura Închinării în opt puncte

Este o postură care face parte din seria de āsana care compun sūrya namaskāra (Salutul Soarelui). Numele ei se referă la prosternarea tradiţională în hinduism, prin care pământul este atins cu opt părţi ale corpului. De altfel forme similare de închinare sunt şi în creştinism şi în budism. Există, de exemplu, o tradiţie a înconjurării muntelui Kailāsa (sau Kailash) prin astfel de prosternări, o călătorie care poate să dureze aproape o lună, pe distanţa de aproximativ 52 km.

Semnificaţia numelui acestei posturi

Cuvântul aṣṭāṅga înseamnă cu opt părţi iar praṇāma înseamnă salut respectuos, reverenţă, închinare. În această postură corpul atinge pământul în opt puncte, vârfurile picioarelor (2), genunchii (2), pieptul (1), bărbia (1), palmele (2).

Modul de realizare a lui aṣṭāṅga praṇāmāsana

Se porneşte din vajrāsana,

vajrasana color.JPG

apoi vă aplecaţi în faţă, aşezaţi la sol pieptul, palmele de-o parte şi de alta a acestuia, păstrând însă bazinul ridicat. De asemenea ridicaţi călcâiele şi sprijiniţi picioarele pe vârfurile degetelor. În final corpul se va sprijini pe sol pe vârfurile degetelor de la picioare, pe genunchi, pe piept, pe bărbie şi pe palme. Bazinul va fi ţinut ridicat, arcuind zona lombară.

ashtapranamasana color.JPG

Veţi realiza mūla bandha pe toată durata practicii lui aṣṭāṅga praṇāmāsana. Mūla bandha este ”contracţia rădăcinii”, o bandha prin care se contractă muşchii pubo-coccigieni, zona perineului aflată între anus şi sex.

Concentrarea şi conştientizarea

Postura dinamizează simultan energiile specifice lui mūlādhāra cakra şi svādhiṣṭhāna cakra. Veţi sesiza şi ascensiunea energiilor vitale şi sexuale datorată lui mūla bandha.

Postura revitalizează, oferă o stare plăcută, dorinţa de viaţă.

Alte indicaţii pentru realizarea corectă a āsana-ei

Păstraţi bazinul ridicat cât mai mult, aşezând pieptul mai aproape de genunchi. Distanţa optimă o veţi descoperi practicând. Ea depinde de flexibilitatea zonei lombare.

Efecte benefice ale realizării posturii

Relaxează foarte mult zona lombară, fiind astfel benefică celor care stau mult pe scaun într-o poziţie incorectă. Astfel curbura naturală a coloanei este restabilită, ceea ce are un efect benefic asupra întregii fiinţe.

Încordarea plăcută care apare în muşchii spatelui şi în cei fesieri ajută la întărirea musculaturii lombare şi astfel la realizarea mai uşoară a flexiilor pe spate.

EXEMPLIFICARE