Etimologie
În yoga se consideră că ānanda însoţeşte extazul mistic – samādhi. Ānanda înseamnă beatitudine.
Această āsana poate să conducă la trăirea beatitudinii. Fericirea pură, necondiţionată, liberă ne aduce cel mai aproape de nivelul întâlnirii cu divinul. Prin practica lui ānanda madirāsana devenim transparenţi faţă de una din cele trei caracteristici esenţiale ale Supremului: ānanda – beatitudinea.
În șaivismul kașmirian sunt descrise şapte niveluri ale experienţei beatifice. Iată cum sunt prezentate de G. Feurstein: (1) Nija-ānanda ( beatitudinea înnăscută), care constă în trăirea beatitudinii subiective ca fiind distinctă de lumea obiectivă; (2) nīrānanda, care constă în experienţa beatitudinii din domeniul tărâmului obiectiv, izvorâtă din ascensiunea forţei vieţii (prana) până în dvādaśānta; (3) para-ānanda (beatitudinea supremă) care este realizarea Sinelui amestecată cu agăţarea succesivă a minţii de obiectele simţurilor, rezultată din coborârea forţei vieţii în inimă unde devine apānavāyu; (4) brahma ānanda, (în care conţinutul obiectiv este simultan apucat) ce rezultă din transformarea forţei vieţii în samana în inimă; (5) mahā-ānanda, ce nu are conţinut obiectiv, rezultată din mişcarea către în sus a forţei vieţii sub forma lui udānavāyu; (6) cid-ānanda care este realizarea Sinelui ca subiect, obiect şi esenţa cunoaşterii, rezultată din transformarea forţei vieţii în vyānavāyu în suṣumṇā-nāḍī; (7) jagad-ānanda (beatitudinea lumii), care este realizarea Sinelui ca fiind identic cu corpul şi lumea.
Realizarea lui ānanda madirāsana pentru perioade lungi de timp favorizează apariţia trăirilor beatifice.
Tehnica de execuţie
Poziţia de pornire este stând în genunchi. Călcâiele se îndepărteză între ele şi se lasă câţiva centrimetri între degetele mari de la picioare. Se formează în acest fel o adâncitură foarte potrivită în care aşezăm bazinul ca în cazul posturii vajrasana – postura diamantului. Palmele se aşează pe călcâie cu faţa în jos.
Menţineţi corpul drept şi privirea, având ochii închişi, fixată în ājñā cakra. Respiraţi lent şi profund.
Concentrarea și conştientizarea
Satyananada recomandă ca în primele minute ale execuţiei concentrarea să fie orientată asupra procesului respirator. După ce se atinge o relaxare profundă, mutaţi concentrarea la nivelul lui ājñā cakra şi anāhata cakra.
Deveniţi cât mai conştienţi de trezirea energiilor la nivelul lui ājñā cakra şi a lui anāhata cakra. Percepeţi calm mental, intrarea gradată în stări beatifice, dilatarea conştiinţei.
Efectele și beneficiile acestei posturi
-În această postură, comprimarea muşchilor gambelor frânează considerabil circulaţia sanguină în această zonă. Prin urmare, sângele pe care inima îl destina în mod normal membrelor inferioare este în bună parte deviat către organele abdominale. De aici rezultă influenţa considerabilă a āsana-ei asupra tubului digestiv.
– Se recomandă această postură celor cu dispepsie, celor cu afecţiuni hepatice şi în general tuturor celor care suferă de atonia tubului digestiv sau de glandele sale anexe.
– Practica acestei posturi reechilibrează statica vertebrală. Ea uşurează şi regenerează zona lombară a spatelui.
– Este foarte utilă sedentarilor şi tuturor persoanelor pe care meseria le obligă să rămână mult timp în picioare (coafeze, vânzătoare, dentişti, etc.).
– La femeie, poziţia specifică a bazinului, a regiunii lombare şi sacrale, ca şi activarea circulaţiei în zona inferioară a pântecului contribuie la eliminarea anumitor tulburări caracteristice ciclului menstrual sau ale menopauzei.
– La bărbat, irigarea sporită a gonadelor normalizează producerea de hormoni masculini, menţinând constantă o activitate sexuală normală – fără supraexcitări tensionante, dar şi fără o diminuare caracteristică impotenţei.
– Vindecă de asemenea durerile reumatismale la genunchi şi gută; este de asemenea indicată în cazurile de platfus. Datorită întinderii gleznelor şi labelor picioarelor, se realizează curbura necesară, care este folositoare pentru eliminarea durerilor de călcâie.
– Cei care stau în această postură un interval suficient de lung vor avea o atitudine fermă şi o coloană dreaptă.
– Meru Daṇḍa (axul vital al fiinţei – coloana vertebrală) devine fermă şi puternică.
– Nervii şi muşchii picioarelor şi ai coapselor sunt întăriţi. Mialgia (durerea musculară a picioarelor şi a coapselor) dispare.
– Sciatica este gradat eliminată.
– Stomacul va lucra cu o forţă sporită. Atunci când este practicată la un oarecare interval scurt de masa principală şi însoţită de respiraţii profunde, postura asigură o digestie excelentă şi foarte uşoară. Totuşi, e important să avem în vedere că, în cazul celor cu dispepsie, aceasta nu îi va scuti deloc să se îngrijească de o cât mai bună masticaţie a alimentelor în timpul mesei.
– Postura este extrem de folositoare pentru cei înclinaţi să doarmă prea mult. Ea se dovedeşte utilă elevilor şi studenţilor, precum şi acelora care lucrează noaptea târziu. Trebuie practicată timp de 10 minute după masă, atunci când curgerea energiei prin nadi-uri este în mod obişnuit în jos; Practica posturii inversează această circulaţie, îndreptând-o în sus, contribuind astfel la accelerarea digestiei. Esenţa derivată din digerarea hranei devine astfel sănătoasă şi pură, astfel că întregul corp, inclusiv oasele şi nadi-urile devin asemenea diamantului.
Contraindicații
În cazul acestei posturi nu există contraindicaţii.
EXEMPLIFICARE