Modul GI18 – Virabhadrasana – Postura lui Virabhadra

Aceasta este o asana care trezeşte energiile la nivelul lui anahata cakra şi manipura chakra, maṇipura generând în cel care o practică o stare de forţă lăuntrică şi încredere atât în forţele proprii, cât şi în armonia universului.

Prin practica acestei asana se trezeşte un aspect plin de forţă al iubirii.

Planul afectiv devine amplu, cuprinzător, puternic. Voinţa şi iubirea ajung să fie în armonie în cel ce realizează Virabhadrasana.

Semnificaţia numelui posturii

Virabhadra este un erou din mitologia hindusă despre care se spune că a fost creat dintr-un fir de păr al lui Shiva. De altfel, acest nume înseamnă „înzestrat pentru luptă”, ceea ce subliniază alura plină de forţă a posturii.

Modul de realizare a asana-ei

Este o postură relativ uşor de abordat atât de începători, cât şi de persoanele cu o mobilitate redusă. Deşi realizarea ei corectă implică o fandare destul de amplă, se poate face la început cu picioarele mai puţin depărtate, urmând ca pe măsura exersării distanţa dintre ele să crească. Este important să se păstreze tălpile pe sol şi de aceea talpa piciorului întins este orientată un pic către în afară pentru a permite menţinerea ei pe sol şi păstrarea mai bună a echilibrului.

Execuţia pe partea stângă

Se porneşte din picioare, se ridică mâinile în sus şi se lipesc palmele una de alta. Se duce piciorul stâng înapoi în timp ce piciorul drept este îndoit la 90 de grade din genunchi. Se lasă capul pe spate privind spre palmele lipite. Se arcuieşte spatele cât mai mult în această „fandare”.

virabhadrasana stanga.jpg

Concentrare şi conştientizare

Concentrarea este la nivelul lui anahata chakra şi manipura chakra, acesta din urmă în aspectul receptiv, de sensibilitate.

Execuţia pe partea dreaptă

Este realizată postura similar, însă se păstrează piciorul stâng îndoit la 90 de grade, iar cel drept este întins în spate.

virabhadrasana dreapta.jpg

Concentrare şi conştientizare

Concentrarea este de asemenea la nivelul lui anahata şi manipura chakra, însă de această dată se percepe dinamizarea aspectului solar la nivelul lui manipura.

În final se conştientizează armonizarea celor două planuri ale fiinţei, cel afectiv şi cel volitiv, simultan cu o stare de echilibru şi forţă lăuntrică.

Efectele realizării Posturii lui Virabhadra

Măreşte forţa lăuntrică, îmbunătăţeşte echilibrul. Pieptul se deschide, fapt care mărește capacitatea respiratorie.

Încheieturile gleznelor şi genunchilor sunt elasticizate şi tonificate. Se elimină gradat rigiditatea spatelui şi a gâtului. Iyengar menţionează totodată şi reducerea acumulărilor de grăsime de pe coapse.

Practica regulată poate să mărească capacitatea de rezistenţă la efort şi la stres.

Această asana tonifică inima şi ameliorează problemele cardiace. Se recomandă totuşi ca cei care suferă de boli cardiace grave să o practice prudent.

EXEMPLIFICARE