Modul GI18 – Trikonasana – Postura Triunghiului

Trikoṇāsana are mai multe variante de execuție. Cea pe care v-o prezentăm oferă cea mai armonioasă energizare. Această āsana produce un echilibru psihic deosebit prin acțiunea asupra centrului subtil maṇipūra cakra și conturează puternic, în sens superior, personalitatea. Totodată, prin păstrarea în conștiința martor, calitățile personalității vor putea fi folosite fără a exista subordonarea spiritualului față de aceasta.

ETIMOLOGIE

În limba sanscrită, cuvântul trikoṇa (tri=trei și koṇa=unghi) înseamnă “triunghi”.  Corpul arată ca un triunghi în timpul realizării corecte a posturii. 

TEHNICA DE EXECUŢIE

Trikoṇāsana se realizează în două etape: o dată cu brațul stâng ridicat și apoi cu cel drept ridicat, fapt care creează o energizare polară a corpului. Realizăm postura cu bucuria inerentă jocului, nu cu obsesia execuției perfecte, ori cu o atitudine agresivă față de corp. Intenția și atitudinea noastră pozitivă dau energiei fluiditate și direcție spirituală.

 Prima etapă

 Poziția de plecare:

În picioare, cu tălpile depărtate astfel încât să avem între picioare un unghi de 90 de grade. Acest unghi este necesar pentru imobilizarea bazinului. Tălpile se mențin paralele între ele, genunchii întinși. Se întind brațele în lateral, cu palmele orientate în jos.

Execuţia pe partea stângă (braţul stâng ridicat):

Aplecați apoi trunchiul către dreapta până ce degetele de la mâna dreaptă ating piciorul drept. Nu vă lăsați însă greutatea pe brațul drept. Brațul stâng se întinde către în sus. Capul se menține în continuarea coloanei vertebrale, fără să fie aplecat. Se rămâne în postură cât se poate, fără a forța.

CONŞTIENTIZARE ÎN PRIMA ETAPĂ

Simțiți preluarea energiilor cosmice prin brațul stâng și focalizarea lor la nivelul plexului solar unde dinamizează centrul secundar de forță Chandra Cakra.

Simultan energiile telurice care ascensionează prin picioare până la nivelul centrului subtil  Maṇipūra Cakra.

Revenirea se face lent, trunchiul ajunge la verticală, iar picioarele rămân depărtate, pentru a se realiza și a doua etapă a āsana-ei. Brațele se întind pe lângă corp.

Conștientizați acumularea energiilor benefice la nivelul plexului solar și energizarea deosebită a părții stângi a corpului. Voință mărită, autocontrol, încredere în forțele proprii.

 A doua etapă

 Poziția de plecare:

În picioare, cu tălpile depărtate astfel încât să avem între picioare un unghi de 90 de grade. Acest unghi este necesar pentru imobilizarea bazinului. Tălpile se mențin paralele între ele, genunchii întinși. Se întind brațele în lateral, cu palmele orientate în jos.

Execuţia pe partea dreaptă (braţul drept ridicat)

Aplecați apoi trunchiul către stânga până ce degetele de la mâna stângă ating piciorul stâng. Nu vă lăsați însă greutatea pe brațul stâng. Brațul drept se întinde către în sus. Capul se menține în continuarea coloanei vertebrale, fără să fie aplecat. Se rămâne în postură cât se poate, fără a forța.

 CONŞTIENTIZARE ÎN A DOUA ETAPĂ

Simțiți preluarea energiilor cosmice prin brațul drept și focalizarea lor la nivelul plexului solar unde dinamizează centrul secundar de forță Sūrya Cakra.

 Simultan simțiţi energiile telurice care ascensionează prin picioare până la nivelul centrului subtil Maṇipūra Cakra.

 Revenirea se face lent, trunchiul ajunge la verticală, iar picioarele rămân depărtate. Brațele se întind pe lângă corp.

 Conștientizați acumularea energiilor benefice la nivelul plexului solar și energizarea deosebită a părții drepte a corpului. Voință mărită, autocontrol, încredere în forțele proprii.

 CONŞTIENTIZARE FINALA

 Conștientizați trezirea energiilor lui Maṇipūra Cakra, amplificarea voinței, a curajului, a forței interioare. La nivelul trunchiului sesizați armonizarea energiilor solare și lunare. Trikonasana creează un echilibru psihic foarte bun care favorizează centrarea în Inima Spirituală.

ERORI CARE TREBUIESC EVITATE

 Iată erorile cele mai frecvente, așa cum sunt ele menționate de Van Lysebeth:

 – Să se îndoaie și să se anuleze liniaritatea brațelor întinse;

 – Să nu se îndepărteze suficient de mult picioarele într-un unghi de cel puțin 90 de grade, deoarece aceasta lasă o mare mobilitate bazinului;

 – Să se îndoaie un picior;

– Să se lase capul să atârne sau să i se schimbe poziția naturală.

EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

A. Van Lysebeth menționează următoarele efecte speciale ale lui Trikoṇāsana:

– Întinde și dezvoltă musculatura coloanei vertebrale.

– Mușchii intercostali devin supli. Trikoṇāsana le restituie acestora mobilitatea pierdută.

– Mușchii abdominali oblici și cei ai șoldurilor sunt întinși atunci când trunchiul se înclină lateral.

– Centura abdominală este întărită.

– Această āsana fortifică mușchii gâtului și pe cei ai cefei, rareori puși în acțiune în viața curentă.

– Trikoṇāsana reface mobilitatea cuștii toracice, acesta fiind un efect foarte important. Prin expansiunea alternativă a fiecărei jumătăți a toracelui, Trikoṇāsana restabilește echilibrul respirator și ventilează în profunzime cei doi plămâni.

– Această postură corectează unele defecte de curbură ale coloanei vertebrale.

– Practica acestei posturi înlătură unele dureri de spate și dezvoltă mușchii fesieri.

– Afecțiunile plămânilor și frecventele eczeme și coșuri ale pielii se ameliorează.

– Postura se dovedește a fi utilă și suferinzilor de sciatică dacă este practicată încet.

– O altă caracteristică deosebită a acestei posturi este aceea că poate fi practicată chiar și de o femeie însărcinată, fără a-i cauza vreun rău. În timpul primelor 3-4 luni de graviditate, femeile pot practica lent această āsana.

– Organele pelviene sunt ajutate de această āsana care acționează în cazuri de ptoze, sau altfel spus în cazul deplasărilor intestinului (atât ale intestinului subțire, cât și ale colonului).

– Nervii părții lombare ai coloanei vertebrale sunt tonificați și stimulați, ceea ce influențează direct toate organele abdominale și în special sistemul genito-urinar, ca și colonul.

– Această āsana combate constipația

– Elimină grăsimea și celulita de la nivelul șoldurilor.

În plus, marele yoghin Iyengar spune că această āsana tonifică mușchii picioarelor, înlătură rigiditatea din picioare și șolduri, corectează deformări ale picioarelor și le permite acestora să se dezvolte egal. El adaugă apoi că āsana ușurează și alină durerile de spate și de gât, întărește gleznele și dezvoltă pieptul. De asemenea, tonifică mușchii șoldurilor, ai gambelor și tendoanele de la genunchi. Determină funcționarea corectă a mușchilor spatelui și ai coloanei vertebrale. Postura alină eficient durerile spatelui, învigorând totodată organele abdominale și mușchii șoldurilor.

CONTRAINDICAŢII

Femeile însărcinate trebuie să suspende execuția acestei āsana după a patra lună de sarcină din cauza efectelor sale asupra uterului.

EXEMPLIFICARE