Modul GI18 – Talasana – Postura Palmierului (arborelui)

ETIMOLOGIE

În limba sanscrită, TĀLA înseamnă arbore, mai precis o specie de palmier, Borassus Flabelliformis, care are trunchiul foarte drept de unde și corelația cu această postură yoghină.

Yoghinul A. Van Lysebeth observă că oamenii nu dau destulă atenție unei metode corecte de a sta în picioare, că unii își lasă toată greutatea corpului pe un picior sau stau cu labele acestora orientate greșit, cel mai adesea spre exterior. Alții își lasă greutatea corpului pe călcâie sau pe latura exterioară sau interioară a piciorului. Vă puteți da seama de aceasta cu ușurință, observând unde vi se tocește preponderent talpa pantofului. Datorită felului defectuos în care stați, nedistribuind armonios greutatea corporală, apar diferite deformații, care afectează statica și elasticitatea coloanei vertebrale.

TEHNICA DE EXECUȚIE

Stați în picioare, cu tălpile paralele, dar puțin depărtate. Ridicați brațele pe lîngă urechi și le întindeți, paralele, în sus, cât mai mult cu putință. În final, întregul corp, brațele, trunchiul, picioarele trebuie să fie cât mai bine întinse, într-un elan interior vertical, către în sus. Rămân  relaxate doar palmele și degetele. Aplicați aśvinī mudrā – contracția sfincterelor anale și a zonei anusului în general. Mențineți continuă această contracție pe întreaga durată a executării posturii. Respirați normal, de voie, fără să încordați abdomenul.

Există unele variante, în diferite lucrări, care cer ca, în final, să ajungeți să vă ridicați pe vârfuri, menținând postura astfel. Altele presupun răsucirea palmelor către exterior sau chiar ușoara lor mișcare circulară, asemenea frunzelor palmierului. Varianta statică fundamentală rămâne însă cea prezentată mai sus.

CONȘTIENTIZARE

În timpul execuției, sesizați energiile cosmice coborând continuu prin brațe, căutând să distingeți cât mai net diferențele între polaritățile (+) și (-) ale acestora (aspectul (+) prin brațul drept și aspectul (-) prin cel stâng ) și conștientizați acumularea acestei energii în zona trunchiului, precum și blocarea scurgerii ei în jos prin intermediul lui aśvinī mudrā.

La revenire, căutați să percepeți cât mai clar câmpurile energetice din jurul brațelor, ușoarele descărcări fluidice ale energiilor suplimentare prin palme și degete și senzația de sferă energetică mult dilatată în zona trunchiului în general, dar cu mult în afara corpului fizic.

Trăiți realizarea lui Tālāsana ca pe o îmbăiere în energiile cosmice.

Inima Spirituală își exprimă forța radiantă a iubirii și a fericirii în fiecare asana. Acum simțiți cum dilatarea subtilă este impregnată totodată de vibrația Inimii.

EFECTELE ȘI BENEFICIILE

A. van Lysebhet descrie astfel efectele practicării lui Tālāsana:

Corpul devine bine clădit și proporționat; de asemenea, se dinamizează magnetismul curativ la palmelor. Înălțimea corporală poate fi considerabil sporită dacă postura se practică în perioada de creștere.

Această āsana este foarte binefăcătoare pentru femeile gravide, întrucât ea poate fi practicată zi de zi, chiar și până în a cincea zi dinaintea nașterii. Practica sa nu numai că nu epuizează femeia însărcinată, ci dimpotrivă, o face să se simtă energizată. Ea ajută considerabil la realizarea unei nașteri fără dureri și păstrează viitoarea mamă într-o stare bună de sănătate. Tālāsana e un exercițiu înviorător, binefăcător, deloc obositor, care menține corpul activ. În timpul sarcinii, femeile trebuie să practice această āsana cu multă atenție și precauție, în conformitate cu instrucțiunile unei persoane competente.

Tālāsana este de asemenea foarte binefăcătoare în sciatică (durere pe traiectul nervului sciatic) și pentru aceia ale căror membre sunt hipersensibile la frig.

CONTRAINDICAŢII: Nu sunt.

EXEMPLIFICARE