Modul GI18 – Shavasana – Postura de relaxare

La sfârşitul practicii asana-elor şi/sau a tehnicilor de pranayama (de control a suflului respirator) se va realiza relaxarea yoghină. Aceasta ne va permite o armonizare a energiilor lăuntrice, o amplificare a vitalităţii. Aceasta se poate realiza şi separat atunci când suntem obosiţi şi avem nevoie de o regenerare rapidă a forţelor noastre lăuntrice.

Poziţia în care se realizează aceasta este aşa numita Shavasana (sau Postura Cadavrului pentru că aminteşte de un corp abandonat).

Ne aşezăm la sol, întinşi pe spate, cu palmele orientate în sus, braţele uşor depărtate de trunchi, palmele către în sus şi picioarele întinse şi uşor depărtate între ele. Simţim corpul moale şi greu, abandonat la sol. Ne concentrăm asupra respiraţiei fără însă să îi modificăm ritmul. Devenim conştienţi doar de intrarea şi ieşirea ritmică a aerului din plămâni. Aceasta ne va ajuta să intrăm într-o stare mai profundă de relaxare.

Shavasana

În continuare, începând cu piciorul stâng şi de jos în sus, vom plimba conştiinţa interioară prin corp urmărind să dăm comanda mentală de relaxare fiecărui segment muscular. Este ca o uşoară mângâiere subtilă care destinde şi detensionează fiecare zonă asupra căreia se orientează conştienţa noastră. Vom simţi o uşoară încălzire, vibraţie, stare de dilatare şi pierdere a senzaţiei de contur corporal.

Începem să relaxăm gradat, pe rând şi de jos în sus, piciorul stâng, piciorul drept, braţul stâng, braţul drept, perineul, organele sexuale, muşchii fesieri, muşchii spatelui, muşchii pieptului, umerii, gâtul, ceafa, muşchii faciali, pielea capului.

Vom conştientiza în final starea de relaxare, dilatare, pierderea conturului corporal. În timpul relaxării putem să facem o comparaţie între zonele relaxate şi cele nerelaxate pentru a conştientiza mai bine efectele relaxării.

În această stare de relaxare şi dilatare vom urmări să realizăm uniunea dintre microcosmosul fiinţei noastre şi întregul univers şi starea de fericire care decurge din această unitate.

La revenire vom mişca uşor extremităţile mâinilor şi picioarelor înainte de a ne ridica.

EXEMPLIFICARE