Aceasta este o tehnică oferită de Swami Sivananda în cartea sa de terapie yoghină, fiind integrată ca o metodă de purificare internă şi ca o pregătire pentru realizarea lui Uḍḍīyāna Bandha. Are cu precădere o acţiune terapeutică.
Semnificaţia numelui procedeului
Sahaja înseamnă “natural, înnăscut”, agni înseamnă “foc”, iar sara înseamnă “esenţă”. Dhauti înseamnă “purificare”. Prin urmare este vorba de o tehnică de purificare naturală folosind energia subtilă, esenţa focului.
Modul de realizare
Se aşează mâinile pe abdomen (direct pe piele) cu degetele mari spre spate sub ultima coastă şi celelalte în faţă plasate de o parte şi de alta a ombilicului, puţin sub acesta, degetele mijlocii fiind în dreptul ombilicului de o parte şi de alta a acestuia.
Degetele nu ating ombilicul şi nici nu se ating între ele. Genunchii sunt uşor îndoiţi şi corpul uşor aplecat în faţă astfel încât abdomenul să fie cât mai relaxat.
Se masează abdomenul în profunzime apăsându-l cu degetele şi ducându-l cât mai mult către în spate. Se realizează astfel rotaţii într-un sens de un anumit număr de ori şi apoi în sensul opus de acelaşi număr de ori. Dacă apar dureri în timpul masajului se va diminua presiunea degetelor asupra abdomenului, mărind apoi gradat apăsarea pe măsură ce durerea se diminuează.
Pentru persoanele supra-ponderale este dificil să împingă abdomenul către coloana vertebrală şi de aceea ele doar vor masa abdomenul cât mai în profunzime.
Concentrare şi conştientizare
În timpul realizării acestei tehnici, percepeţi masajul intern profund al zonei abdominale. Sesizaţi fluxurile de energie care se transmit prin palme către zona abdominală.
După ce reveniţi, conştientizaţi eliminarea tensiunilor şi a stresurilor din zona abdominală, trezirea energiilor lui maṇipūra cakra.
Alte indicaţii pentru realizarea corectă a tehnicii
– se masează direct pe piele.
– nu se apasă direct ombilicul
– nu se ating degetele între ele
– picioarele nu sunt întinse, genunchii sunt flexaţi
– centura abdominală trebuie relaxată.
Situaţii în care nu se recomandă practicarea Masajului Abdominal
Este contraindicată copiilor sub 12 ani şi gravidelor.
De asemenea, femeile la ciclu trebuie să practice cu prudenţă.
Efectele realizării lui Sahaj agnisara dhauti
Swami Sivananda arată că Sahaj agnisara dhauti are efecte benefice în cazurile de dizenterie, diaree şi unele afecţiuni ale stomacului atât pentru ajutarea vindecării, cât şi pentru prevenirea apariţiei acestor boli. De asemenea, indică acest masaj ca fiind foarte bun în cazurile de holeră şi indigestie.
Stimulează acţiunea sistemului imunitar; îndepărtează stările de anxietate, angoasele, stresurile. Este eficient pentru atenuarea emotivităţii.
EXEMPLIFICARE