Modul GI18 – Padahastasana – Postura aplecării în față

 Padahastāsana este una dintre posturile de bază în practica yoga. Ea face parte din programele de întreținere a sănătății, dar și din structura principală a ședințelor de hatha yoga făcute pentru transformare spirituală. Este deosebit de eficientă pentru mărirea vitalității, trezirea unui tonus sexual armonios, liniștirea minții, îndepărtarea stresului.

Această āsana dăruiește practicantului perseverent capacitatea de a simți forța vieții în stabilitatea și continuitatea ei naturală.

ETIMOLOGIE

 În limba sanscrită, cuvântul pada înseamnă “picior”, iar hasta înseamnă “mână” sau “gest”. Cel mai adesea se folosește denumirea: “postura aplecarii către în față” datorită modului în care se realizează.

TEHNICA DE EXECUȚIE

Poziţia de plecare:

Stând în picioare, coloana dreaptă, braţele pe lîngă corp, menţineţi tălpile apropiate la cel mult 5 cm, paralele între ele.

Intraţi în postură uşor, progresiv şi vă aplecați în față cât mai mult. Genunchii se vor menține întinși pe întreaga durată a realizării posturii. Dacă aveți elasticitatea necesară apropiaţi cât mai mult fruntea, pieptul și abdomenul de picioare și puneți palmele pe sol în fața picioarelor sau în lateral.

Dacă nu ajungeți cu mâinile la degetele picioarelor aplecați-vă doar în față cu mâinile relaxate și degetele întinse către în jos.

Este important să mențineți spatele, gâtul și brațele cât mai relaxate și să nu forțați ajungerea la degetele de la picioare. Pe măsură ce elasticitatea articulațiilor și a spatelui se va mări, veți reuși în cele din urmă să realizați postura foarte bine.

VARIANTĂ

 Pentru cei care au o elasticitate mai redusă se recomandă prinderea degetului mare de la picior cu degetul mare și următoarele două degete de la mâini. Această postură (în care prindem degetul mare de la picior cu degetele de la mâini) este numită Padanghushtāsana de B.K.S Iyengar și Satyananda, deoarece anghushta înseamnă deget mare (atât de la picior, cât și de la mână) iar pada picior. Palmele pot fi așezate și sub tălpi.

CONCENTRAREA

Sesizați ascensiunea energiilor telurice prin picioare și acumularea lor la nivelul lui Mūlādhāra Chakra, energizarea și dinamizarea planșeului pelvian, a zonei dintre anus și sex.  

 Mențineți vie conștiința martor. Observați cu detașare felul în care energiile circulă prin structurile subtile.

 Trăiți cât mai conștient în această postură minunea de „a fi”.

 La revenirea din postură conștientizați senzația plăcută de energizare, intens sesizabilă la nivelul picioarelor, energizarea planșeului pelvian, trezirea energiilor lui Mūlādhāra Chakra.

 Apare senzația clară de purificare a energiilor în zona trunchiului.

 Realizarea acestei āsana este un mod de remodelare a psihicului și a mintii, de eliberare a tensiunilor și a tendințelor subconștiente prin decondiționare, fericire și abandon.

RECOMANDĂRI SUPLIMENTARE

 Mențineți coloana vertebrală cât mai decontractată și pasivă.

 Evitați să îndoiți genunchii

 Nu derulați brusc coloana la revenire

EFECTE ȘI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

 Renumitul yoghin Iyengar menționează următoarele efecte ale acestei posturi:

 – Organele abdominale sunt tonificate

 – Crește cantitatea de suc gastric, iar ficatul și splina sunt energizate

 – Persoanele care suferă din cauza unor senzații de umflare abdominală sau de afecțiuni gastrice vor remarca ameliorări

 – Discurile spinale deplasate către înainte pot fi readuse la normal prin practicarea acestei posturi

 – Atenuează durerile care apar la menstruație în zona abdominală

 – Nervii spinali sunt tonificați

 – Stările de depresie pot fi eliminate dacă postura este menținută mai mult de 2 minute.

 – Postura este o binefacere pentru oamenii agitați pentru că liniștește. După execuția acestei posturi mintea este plină de pace.

Maestrul Swami Satyananda mai adaugă:

 – Padahastāsana elimină constipația și îmbunătățește digestia

 – Elimină unele dureri ale spatelui, gâtului și capului datorate stresului și grijilor, tensiunilor musculare, deplasării vertebrelor sau cel mai adesea datorită unei poziții defectuoase

 – Îndepărtează oboseala și mărește vitalitatea

Alte efecte remarcate de yoghinul Brahmachari sunt:

 – Asigură elasticitatea coloanei vertebrale mai ales la nivelul zonei lombare, contribuind în felul acesta la menținerea sănătății  acesteia

 – Postura este folositoare și pentru reducerea greutății corporale

 – Practica perseverentă a acestei āsana face ca umerii să devină puternici, talia subțire și pieptul larg

 – Deși această  āsana este extrem de ușor de executat chiar și pentru începători, ea este totuși foarte binefăcătoare. Fie și o practică redusă a acestei posturi cu atenția deschisă, poate produce un efect remarcabil.

 CONTRAINDICAȚII

 Această āsana nu prezintă contraindicații. Se recomandă totuși să fie făcută cu prudență și fără a se forța flexia de către cei care au afecțiuni ale coloanei vertebrale în zona lombară.

 Nu se recomandă execuția unor mișcări energice de întindere către în față la începutul asanei. Swami Sivananda accentuează necesitatea intrării lente în această postură, acordându-se o mare atenție relaxării întregului corp pe măsură ce se intră în āsana.

EXEMPLIFICARE