Etimologie
Cuvântul nauli ar putea fi tradus prin ”a amesteca” (o mișcare circulară care se face atunci când se amestecă mâcarea). Există mai multe păreri cu privire la originea cuvântului. Muktibodhanada, în traducerea și comentariile la Hatha Yoga Pradipika spune că nauli provine de la rădăcina nala sau nali care înseamnă tub, venă sau nerv al corpului, trestie sau băț gol pe dinăuntru. De asemenea cuvântul nala mai este folosit pentru a desemna mușchii drepți abdominali (în faimosul dicționar Monier Williams nala este tradus ca ”șirul abdominal”), făcând astfel legătura cu tehnica pe care o vom descrie în continuare. Pentru Iyengar etimologia lui nauli este legată de cuvântul nau care înseamnă barcă și cuvântul li care înseamnă a te agăța. Este o referire la mișcarea vălurită pe care o barcă o va face dacă te agăți de marginea ei sau pur și simplu la mișcarea unei bărci legănate de valuri.
În Gheranda Samhita nauli este numită laulika cuvânt care provine de la lola care înseamnă a roti sau a agita.
Iată descrierea făcută în Hatha Yoga Pradipika (capitolul 2 sutra-ele 33-34):
”Apleacă-te în față și rotește stomacul la stânga și la dreapta ca un vârtej. Maeștrii numesc aceasta nauli. Ea este încoronarea practicilor din haṭha yoga. Întețește focul digestiv, îmbunătățește digestia, face să apară fericirea și elimină toate impuritățile și bolile”.
Iar în Gheranda Samhita (capitolul 1 sutra 52) se spune:
”Cu multă forță mișcă stomacul și intestinele dintr-o parte în alta. Aceasta este numită lauliki yoga care distruge toate bolile și mărește energia focului interior”.
Tehnica de execuție
Punctul de plecare în realizarea lui nauli kriya îl reprezintă conștientizarea mușchilor drepți abdominali. Aceștia sunt doi mușchi mari striați separați de o așa numită ”linie albă” care îi unește. Ei pornesc de la simfiza pubiană către stern și pot fi contractați la voință. Așa cum spune și Lysebeth în cartea lui ”Ma seance de yoga”: ”Mai întâi de toate trebuie să înțelegem că mișcarea voluntară și conștiența (asupra mușchiului) sunt două procese intim legate. Practica asiduă a lui uḍḍiyāna bandha favorizează această priză de conștiință asupra ansamblului de mușchi ai centurii abdominale. Atunci când stăpâniți foarte bine uḍḍiyāna bandha, puteți trece la practica lui nauli, concentrându-vă intens la zona de inserție a mușchilor drepți abdominali pe simfiza pubiană. Este mai ușor să dobândim controlul unui mușchi pornind de la punctul său de inserție și vederea ne va fi de ajutor pentru a localiza mușchii.”
Prima etapă
Ea este numită madhyama nauli și constă în izolarea mușchilor drepți abdominali. Este partea cea mai dificilă în procesul de învățare al acestei tehnici însă există mai multe exerciții care să vă ajute în a învăța să controlați acești mușchi.
Mai întâi puteți proba gradul de control asupra lor în felul următor: realizați uḍḍiyāna bandha în poziția cunoscută (în picioare, tălpile depărtate la 40 cm, genunchii ușor îndoiți, corpul aplecat în față, palmele pe genunchi cu degetele spre interior susțin ferm greutatea trunchiului) și apoi încercați să împingeți în față partea de mijloc a abdomenului în timp ce mențineți retenția pe vid și contracția diafragmei (”împins” nu e corect anatomic, însă este ceea ce va fi observat). În cazul reușitei va apare o coloană care unește zona pubiană de stern (ca în figură). Este bine să puteți vedea stomacul și mai ales zona de inserție a mușchiului (zona pubiană). Sunt necesare mai multe încercări până când veți ajunge să controlați cei doi mușchi abdominali.
Dacă nu reușiți, o altă metodă de a învăța să conștientizați și să simțiți cei doi mușchi abdominali este următoarea. Vă întindeți la sol în śavāsana (ca pentru relaxare) și plasați palmele pe abdomen de-o parte și de alta (pentru a simți ce se va întâmpla). Expirați profund, realizați uḍḍiyāna bandha și apoi ridicați ușor capul ca și cum ați vrea să vă ridicați. Cu mâinile așezate pe abdomen încercați să simțiți momentul în care se contractă mușchii drepți abdominali (care vor fi primii contractați). Dacă continuați mai departe mișcarea de ridicare, implicând umerii și partea superioară a trunchiului, se va contracta tot abdomenul. Reveniți și apoi ridicați din nou capul de câteva ori încercând să simțiți doar contracția mușchilor drepți abdominali întărind astfel procesul de conștientizare.
Un alt exercițiu implică așa numita postură a pisicii în care stați pe genunchi și pe palme. În această poziție realizați uḍḍiyāna bandha și apoi încercați să arcuiți spatele în sus. Mușchii drepți abdominali vor fi primii care se vor contracta și din nou vă va ajuta să îi puteți vedea. Este important să păstrați ceilalți mușchi relaxați și să fiți cât mai conștienți de contracția mușchilor drepți abdominali.
A doua fază – vāma și dakṣiṇa nauli
În a doua etapă a procesului de învățare a lui nauli veți încerca să contractați separat fiecare dintre cei doi mușchi drepți abdominali. Când este contractat mușchiul din stânga se numește vāma nauli iar când este contractat cel din dreapta se numește dakṣiṇa nauli (vama – stânga, dakṣiṇa – dreapta). Pentru a reuși această separare vă veți folosi de următorul truc: atunci când realizați madhyama nauli, vă lăsați greutatea pe genunchiul stâng și asta va face să rămână contractat mușchiul din dreapta sau vă lăsați greutatea pe genunchiul drept și asta va face să rămână contractat mușchiul din stânga. Exersați astfel de mai multe ori întărind conștiența asupra celor doi mușchi.
Ultima etapă – nauli kriya
Aceasta implică o mișcare de ”rotație” a mușchilor drepți abdominali și ea nu este altceva decât o iluzie creată de ordinea în care sunt cei doi mușchi contractați. Dacă vreți să realizați o ”rotație” de la stânga la dreapta veți face uḍḍiyāna, apoi veți realiza vāma nauli (contracția mușchiului drept abdominal din stânga) apoi madhyama nauli (contracția simultană a celor doi mușchi drepți abdominali), apoi dakṣiṇa nauli (contracția mușchiului din dreapta) și în cele din urmă din nou uḍḍiyāna. Aceasta va da naștere iluziei de rotație sau de val și cel puțin la început va fi o schimbare a modului în care vă lăsați greutatea pe mâini în timp ce realizați uḍḍiyāna bandha pe care o puteți însoți și de o mișcare a șoldurilor. Când veți vrea să realizați ”rotația” în celălalt sens veți începe cu dakṣiṇa nauli, apoi madhyama nauli, vama nauli etc.
În timp, pe măsură ce veți controla mai bine cei doi mușchi drepți abdominali și veți căpăta experiență, nauli va putea fi realizată și în alte poziții decât cea pentru uḍḍiyāna iar mișcare va deveni armonioasă, continuă și ușoară.
Veți face un același număr de ”rotații” și într-un sens și în celălalt în timpul unei retenții pe vid. De exemplu rotiți de 7 ori în sensul acelor de ceas (de la stânga la dreapta) și apoi de 7 ori în sens invers (de la dreapta la stânga). Creșteți gradat numărul de rotații, fără să forțați retenția pe vid.
Concentrarea
În timpul acestui procedeu ne vom concentra să percepem masajul profund al organelor digestive, energizarea plexului solar, amplificarea focului digestiv. Concomitent vom sesiza ascensiunea energiilor de la nivelele inferioare ale ființei (vital, sexual, volitiv) către etajele superioare ale iubirii, ale intuiției, ale clarității supramentale sau ale spiritualității pure.
Unul din cele mai importante efecte ale execuției lui nauli este trezirea energiei esențiale kundalini și elevarea conștiinței.
Energiile vehiculate prin nauli kriya sunt mari și putem folosi această efervescență pentru revelarea Inimii Spirituale, direcționîndu-le către îndepărtarea vălurilor iuziei ce separă conștiința individuală de dimensiunea ei cosmică.
Ca și uḍḍiyāna bandha, nauli kriya este considerată o tehnică extrem de valoroasă pentru trezirea lui kundalini sakti.
Efecte și beneficii ale acestui procedeu (așa cum sunt ele prezentate de A.Lysebeth)
– nauli este un excelent exemplu de dezvoltare a controlului asupra unor mușchi pe care cu greu îi folosim individual. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de existenței lor și de faptul că îi pot mișca. Rectus abdominis (care este peretele drept din față al cavității abdominale) este folosit în mod normal împreună cu alți mușchi cum ar fi transversus abdominis etc. Exercițiul de contractare al mușchiului drept abdominal individual și independent depinde de o disociere și intuire a funcțiilor fiecărui grup de mușchi din zona plexului abdominal. Odată antrenat în mișcarea de izolare a acestei mase musculare se poate realiza un control deosebit de mare asupra dinamicii presiunii abdomenului. Mișcarea mușchiului drept abdominal va îmbunătăți funcționarea diferitelor viscere masându-le și amplificând circulația sanguină. Plexurile nervoase și finele lor terminații vor fi de asemenea activate. Din aceasta va rezulta o mai bună coordonare între funcțiile autonome specifice cavității abdominale.
– nauli îl protejază pe cel care o practică de boli ca: hernie abdominală, ulcer duodenal, indigestie, constipație, colici.
Efectele acestei tehnici sunt spectaculoase.
Alternanța presiunilor și depresiunilor succesive produce efecte excepționale în întregul trunchi, angrenând toate viscerele ca și anumite plexuri vitale. Din aceasta decurge o accelerare a irigării sanguine, nu numai în organele trunchiului ci și în întregul organism.
Nauli constituie un masaj abdominal fără echivalent. Oricare ar fi procedeul de masaj utilizat, altul decât nauli, viscerele nu sunt niciodată atinse decât prin straturile musculare și adesea adipoase ale centurii abdominale. În nauli chiar centura abdominală este aceea care masează viscerele. Diferența reală este cu mult mai profundă decât am putea presupune la prima vedere.
În această situație se creează o depresiune, astfel avem un masaj depresiv prin aspirarea progresivă a tuturor organelor. În loc să expulzeze sângele prin comprimarea mușchilor această depresiune îl atrage aici în mare abundență inundând cu sânge arterial care alungă sângele venos în organele abdominale, de unde rezultă o stimulare a tuturor organelor abdomenului. Această stimulare face să crească în proporții foarte mari dinamismul organismului și vitalitatea în general.
Această acțiune se exercită nu numai asupra tubului digestiv propriu-zis, de unde nauli elimină în mod radical constipația, ci și asupra celorlalte organe, în special asupra rinichilor. Diureza este mărită și sănătatea rinichilor îmbunătățită.
Structura cel mai spectacular influențată de nauli este plexul solar, care va fi decongestionat. Dacă ne amintim de rolul său de creier abdominal, precum și de acțiunea sa asupra tuturor organelor abdominale, ne putem da seama de importanța tehnicii.
Este demn de reținut că plexul solar este, de asemenea, rezonatorul fiziologic al tuturor anxietăților noastre. Practica lui nauli împrăștie deci rapid stările emoționale de anxietate pe care le declanșează viața de zi cu zi. Nauli are deci repercursiuni profunde în domeniul emoțiilor.
Pentru a puncta și mai precis acțiunea asupra viscerelor abdomenului, să reținem:
– ficatul, ale cărui multiple funcții fac din el unul din organele cele mai importante ale corpului, va avea circulația sanguină internă mult mărită, situație care îi va permite să joace mult mai bine rolul pentru care există, în avantajul fiziologic al întregului organism.
– vezica biliară este masată în mod extraordinar. Dacă totuși există calculi, nauli le poate provoca deplasarea, declanșându-le în multe cazuri evacuarea, dacă calibrul lor nu este mult prea mare. Calculii pe cale de formare pot fi de asemenea eliminați prin această tehnică.
– pancreasul, de asemenea, va beneficia de acest masaj intern, chiar dacă nauli nu poate să vindece imediat diabetul, el va putea totuși să asigure funcționarea corectă a acestei glande, aici fiind cuprinse și insulele lui langerhans – producătoare de insulină, hormonul care permite să se mențină constant procentul de zahăr în sânge. Cum majoritatea oamenilor consumă foarte mult zahăr, noi supunem acest organ la o grea încercare; nauli îi permite să facă față cu succes unei sarcini crescute.
– rinichii. Un dicton yoghin spune că având rinichii buni și o inimă sănătoasă se poate deveni centenar. Zi și noapte rinichii ne protejează contra autointoxicării. Ei merită deci să fie tonificați. Mai multe posturi yoga favorizează irigarea renală, dar cu toate acestea, nauli este fără egal pentru sănătatea rinichilor, aici fiind cuprinse și suprarenalele.
– efecte asupra musculaturii abdominale
Importanța centurii abdominale nu poate fi subestimată. Nauli reprezintă cel mai bun mijloc de a fortifica și de a controla. Masajul lateral al regiunii abdominale în timpul lui nauli nu este binefăcător numai pentru viscere, ci si pentru centura abdominală, al cărei rol special este de a menține organele la locul lor.
– efecte asupra inimii și plămânilor
Practica lui nauli acționează profund asupra acestor organe vitale, considerate printre cele mai prost tratate de omul civilizat, care își lasă plămânii să se atrofieze, „uitând” să respire profund în timp ce inima îi este amenințată de infarct.
Nauli necesită o prealabilă eliminare a întregului aer rezidual posibil, ceea ce este eminamente favorabil pentru sănătatea plămânilor. Această expirație totală face să urce diafragma foarte sus în torace, cavitatea toracică este adusă în depresiune, ceea ce face să se plieze plămânii în ei înșiși, menținându-le elasticitatea, acest element capital pentru sănătatea lor.
Măsurători efectuate în spitale yoghine de la Lonavla, India, au arătat că nauli provoacă o depresiune de ordinul a 42 mm coloană de mercur în esofag și stomac , ceea ce este excepțional. Această depresiune este lipsită de cel mai mic pericol, atât pentru inimă, cât și pentru plămâni, având exact efecte contrarii.
În ceea ce privește inima, prin alternanța de presiuni și depresiuni provocate de nauli, urmat sau precedat de respirații cu centura controlată, este masată în mod profund și energic, stare care ușurează hrănirea mușchiului cardiac și constituie una din cele mai bune protecții împotriva infarctului.
Nauli este deci la fel de important pentru sănătatea plămânilor și a inimii, ca și pentru cea a organelor abdominale.
Contraindicații
Această tehnică este contraindicată femeilor în timpul ciclului și încă de la începutul stării de graviditate, precum și copiilor sub vârsta de 12 ani (în special fetele până după pubertate).
Dacă nauli produce o durere foarte violentă, aceasta poate fi indiciul unei situații patologice în abdomen. În această caz suspendați practica și consultați un medic.
O tensiune arterială foarte ridicată, peste 16, constituie de asemenea o contraindicație pentru nauli.