Modul GI18 – Natarajasana – Postura Regelui Dansului

ETIMOLOGIE

Cuvântul Naṭarāja se referă la „stăpânul dansului” (naṭa înseamnă dansator, iar rāja înseamnă rege), unul dintre aspectele cele mai cunoscute ale lui Śiva, zeitatea tutelară a yoghinilor din India. Această reprezentare simbolică, ca dansator, emană o stare de armonie şi echilibru care este specifică şi posturii care îi poartă numele. În reprezentarea lui Śiva, acesta are patru mâini care realizează anumite gesturi simbolice prin care se arată acţiunile divinităţii de: a crea (mâna care ţine o mică tobă specială prin care generează „ritmul” universului), a menţine (două dintre mâini realizează un gest special de protecţie şi de oferire a darurilor spirituale) şi a distruge universul (o mână care ţine o flacără în palmă).

TEHNICA DE EXECUŢIE

Este o postură care se execută din picioare în două etape

Se realizează polar pentru dinamizarea aspectelor receptiv şi emisiv la nivelul lui maṇipūra cakra. Este important să realizaţi această âsana gradat, menţinându-vă cât mai bine echilibrul până când reuşiţi să ajungeţi în postura finală.

Etapa 1 : Realizarea āsana-ei pentru dinamizarea aspectului receptiv la nivelul lui maṇipūra cakra

Poziţia de pornire este în picioare. Prindeţi glezna piciorului stâng cu mâna stângă şi ridicaţi braţul drept în sus.

Apoi gradat vă aplecaţi în faţă menţinându-vă cât mai bine echilibrul pe piciorul drept care este piciorul pe care ne sprijinim. Ochii sunt deschişi şi privesc înainte, în continuarea braţului întins. Este bine să ţineţi ochii deschişi pentru a avea un echilibru cât mai bun, însă puteţi să îi şi închideţi dacă aveţi încredere că nu vă veţi dezechilibra. În faza finală braţul întins este paralel cu solul, în timp ce braţul şi piciorul stâng sunt arcuite la maxim.

CONCENTRAREA în prima etapă: vă concentraţi să percepeţi dinamizarea lui maṇipūra cakra în aspectul său receptiv, de sensibilitate.

Revenirea o realizaţi gradat, menţinându-vă echilibrul. Rămâneţi în picioare cu mâinile pe lângă corp. Conştientizaţi efectele realizării acestei posturi şi starea specifică ce apare ca urmare a dinamizării aspectului receptiv al lui maṇipūra cakra.

Etapa II: Realizarea posturii pentru dinamizarea aspectului solar la nivelul lui maṇipūra cakra

Se realizează în acelaşi mod descris mai sus, însă de această dată mâna dreaptă prinde glezna piciorului drept şi braţul stâng se ridică în sus.

Menţineţi echilibrul pe piciorul stâng în timp ce vă aplecaţi în faţă pentru a ajunge cu braţul stâng cât mai aproape de o poziţie paralelă cu solul.

CONCENTRAREA în etapa a II a: concentrarea se realizează asupra dinamizării aspectului solar la nivelul lui maṇipūra cakra.

La revenire conştientizaţi efectele specifice ale acestei posturi şi starea care apare ca urmare a dinamizării aspectului solar la nivelul lui maṇipūra.

CONŞTIENTIZAREA FINALĂ

În final sesizaţi amplificarea încrederii în sine, a echilibrului interior şi exterior, starea de armonie şi graţie specifică unui dansator.

EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

 – măreşte elasticitatea spatelui în special datorită flexiei către înapoi, a unei relaxări mai bune a muşchilor specifici şi totodată a acţiunii benefice pe care o are asupra ligamentelor;

 – sunt întinse foarte mult ligamentele piciorului de sprijin, ceea ce are ca efect o mărire a elasticităţii acestora şi a articulaţiei coxo-femurale, fiind astfel de ajutor în realizarea posturilor care implică flexia picioarelor (gen padmāsana);

 – braţele, picioarele, genunchii şi coapsele devin suple şi elastice;

 – e o postură foarte bună pentru eliminarea celulitei şi pentru ajungerea la o greutate armonioasă;

 -este o postură bună pentru dezvoltarea simţului echilibrului şi al mişcării.

CONTRAINDICAŢII: Nu există contraindicaţii la execuţia acestei posturi.

EXEMPLIFICARE