Modul GI18 – Katichakrasana – Postura Roții lombare

ETIMOLOGIA

În limba sanscrită, cakra înseamnă „roată”, „focar” şi kaṭī înseamnă talie, şolduri, fese. În cazul acestei posturi kaṭī se referă la talie şi kaṭīcakrāsana semnifică deci ”postura roţii lombare”.

TEHNICA DE EXECUȚIE

Postura se realizează polar.

Execuția pe partea stângăkatichakrasana stStând în picioare, cu tălpile paralele uşor depărtate între ele la o distanţă aproximativ egală cu lăţimea umerilor. Se întinde mâna stângă în lateral, paralel cu solul, la înălţimea umărului şi cu palma orientată în jos. Mâna dreaptă se îndoaie şi se plasează palma orientată spre interior, central în zona pieptului (la nivelul plexului cardiac) la câţiva centimetri depărtare de acesta, cotul fiind ridicat la înălţimea umărului. Se va realiza apoi o mişcare lentă şi amplă de rotaţie a trunchiului şi a capului spre stânga, având grijă ca bazinul să rămână nemişcat. Ochii vor fi închişi şi vor urma şi ei interior mişcarea de rotaţie.

CONCENTRAREA în timpul execuţiei pe partea stângă

Veţi conştientiza dinamizarea lui anāhata şi viśuddha cakra, aspectul receptiv, de sensibilitate, lunar.

Execuția pe partea dreaptăkatichakrasana drPornind din aceeaşi poziţie, în picioare cu tălpile paralele şi uşor depărtate între ele, la odistanţă aproximativ egală cu lăţimea umerilor, se întinde mâna dreaptă în lateral, paralel cu solul, la înălţimea umărului şi cu palma orientată în jos. Mâna stângă se îndoaie şi se plasează cu palma orientată spre interior, central în zona pieptului (la nivelul plexului cardiac) la câţiva centimetri depărtare de acesta, cotul fiind ridicat la înălţimea umărului. Se va realiza apoi o mişcare lentă şi amplă de rotaţie a trunchiului şi a capului spre dreapta, având grijă ca bazinul să rămână nemişcat. Ochii vor fi închişi şi vor urma şi ei interior mişcarea de rotaţie.

CONCENTRAREA în timpul execuţiei pe partea dreaptă

Veţi conştientiza dinamizarea lui anāhata şi viśuddha cakra, aspectul solar, de emisie şi control.

CONSTIENTIZAREA FINALĂ

În final, veţi remarca diferenţele între realizarea posturii pe partea stângă şi cea de pe partea dreaptă, sesizând polaritatea energiilor la nivelul lui lui anāhata şi viśuddha cakra, conştientizând starea de echilibru şi armonie.

Alte indicaţii pentru realizarea corectă a acestei posturi

– Vom avea grijă să menţinem pe întreaga perioadă a realizării āsana-ei bazinul nemişcat (el nu se va roti împreună cu trunchiul).

– Braţul întins şi rotit spre stânga sau spre dreapta va fi menţinut permanent paralel cu solul.

– Braţul îndoit şi plasat în zona plexului cardiac nu va atinge corpul iar cotul va fi păstrat la înălţimea umărului.

CONTRAINDICAȚII

În cazul unor dureri acute de spate care se amplifică la practicarea posturii se va evita practicarea ei până rezolvarea problemei. Cei care au dureri de gât nu vor roti capul ci numai trunchiul. Persoanele cu probleme la genunchi şi coloană vor trebui să practice cu grijă.

EFECTE ȘI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

Iată câteva din efectele acestei posturi menţionate de Dhirendra Brahmachary

– Măreşte flexibilitatea şi întăreşte coloana vertebrală motiv pentru care ajută la remedierea problemelor coloanei.

– E benefică pentru problemele stomacului cum ar fi indigestia şi balonarea.

– Ajută în cazul afecţiunilor gâtului şi ale glandei tiroide.

– Este benefică pentru pacienţii suferind de astm.

– Face ca talia să devină sveltă şi suplă iar pieptul se lărgeşte proporţional.

– Această postură înlătură gradat constipaţia şi face zona lombară extrem de puternică.

– Coastele dobândesc mai multă rezilienţă (rezistenţă la şocuri), aspect datorită căruia multe afecţiuni respiratorii, printre care şi tuberculoza pulmonară, pot fi preîntâmpinate.

– Umerii, gâtul, braţele, abdomenul, spatele şi coapsele sunt considerabil tonificate.

– Această ASANA este în mod egal folositoare atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, fiind recomandată în mod special persoanelor scunde, pentru a-şi îmbunătăţi talia. Deşi în aparenţă uşor de efectuat, această ASANA are multe avantaje. Ea reprezintă, de asemeni, una din cele 4 mişcări dinamice folosite în cazul procedeului de purificare numit SHANK PRAKSHALANA (curăţirea intestinului gros), cel mai important dintre cele 6 procedee tradiţionale de purificare ale corpului fizic.

EXEMPLIFICARE