Modul GI18 – Jivabalasana – Postura energiei vieții

SEMNIFICAȚIA NUMELUI

Numele jīvabalāsana se poate traduce ca postura energiei vieții (jiva – viață, bala – energie, forță).

TEHNICA DE EXECUȚIE

Porniți din tadāsana, postura în picioare, cu tălpile paralele și depărtate la o distanță egală cu lățimea umerilor. Brațele sunt aduse în față, paralele cu solul și având palmele orientate către în sus. Aceasta adaugă un plus de dificultate posturii, însă are efecte benefice suplimentare asupra brațelor. Vă lăsați apoi ușor în jos, îndoind genunchii, ca și cum ați vrea să vă așezați pe un scaun imaginar. Brațele și spatele rămân pe aceeași linie în timp ce bazinul coboară cât mai jos, până când între coapse și gambe există un unghi aproximativ drept. Mențineți această postură găsind interior un echilibru între încordare și relaxare.

Jivabalasana - Postura Energiei vietii.png

CONCENTRAREA

În timpul realizării posturii veți conștientiza fluxurile de energie telurică prin membrele inferioare, dinamizând cele 6 zone corespondente articulațiilor de la glezne, genunchi și bazin, simultan simțind energia cosmică preluată prin palme și degete, acționând asupra celor 6 zone care corespund articulațiilor încheieturilor mâinilor, coatelor și umerilor. Puteți percepe și aspectul polar al acestor energii, sesizând la nivelul mâinii și piciorului drept o energia solară, în timp ce la nivelul mâinii și piciorului stâng veți simți mai mult aspectul lunar al energiilor.

La revenire, conștientizați efectele posturii, energiile cosmice și telurice care se întâlnesc și se unesc la nivelul pieptului, energizarea celor 12 articulații principale de la nivelul mâinilor și picioarelor care corespund unor cakra secundare. Conștientizăm totodată amplificarea vitalității și dinamismul energiilor interne.

EFECTE ȘI BENEFICII

Practicată perseverent Jivabalasana creează o efervescență deosebită a energiilor global, în întreaga ființă, ceea ce generează trăiri intense în plan spiritual, aspirație, puritate, vitalitate.

Postura regenerează și fortifică tot corpul.

EXEMPLIFICARE