Modul GI18 – Garudasana – Postura Vulturului

Garuḍāsana este una din cele mai eficiente āsana-e pentru echilibrarea planului mental. Ea îmbunătăţeşte atenţia, amplifică memoria, puterea de concentrare şi pregăteşte mintea pentru practica meditaţiei. Conferă minţii neclintirea de care are nevoie pentru a cunoaşte pacea desăvârşirii.

ETIMOLOGIE

 Marele yoghin Iyengar ne oferă următoarea etimologie a numelui acestei posturi: “Garuḍa înseamnă în limba sanscrită “vultur”. Garuḍāsana semnifică postura vulturului. Garuḍa este de asemenea regele păsărilor, el fiind reprezentat ca vehicolul lui Viṣṇu (creatorul universului) având capul alb, ciocul acvilin, aripi roşii şi corpul galben”. Vulturul este recunoscut pentru privirea sa ageră şi capacitatea sa de focalizare. În Evul Mediu se credea ca vulturul este singura fiinţă capabilă să poată privi direct, fără să clipească, Soarele.

 TEHNICA DE EXECUŢIE

 Execuţia implică realizarea posturii în două etape.

Poziţia de plecare: se porneşte din poziţia în picioare, spatele drept, capul în prelungirea coloanei vertebrale, braţele pe lângă corp.

Prima etapă – execuţia pe partea stângă

Iată cum descrie Iyengar execuţia acestei posturi:        

Se va îndoi mai întâi genunchiul stâng, aducând piciorul drept peste coapsa stângă, deasupra genunchiului, punând partea din spate a coapsei drepte peste partea din faţă a coapsei stângi. Laba piciorului drept se va plasa pe după pulpa piciorului stâng, astfel încât fluierul piciorului drept să atingă gamba stângă şi degetul mare al piciorului drept să se agaţe chiar deasupra părţii interioare a gleznei drepte.

Astfel piciorul drept este răsucit în jurul piciorului stâng, iar echilibrul se va realiza sprijinindu-ne doar pe piciorul stâng.

Se îndoaie apoi coatele, ridicându-se braţele până la nivelul pieptului. Se va plasa cotul stâng pe partea din faţă a antebratului drept. Se aduce apoi mâna stângă în spate spre dreapta şi mâna dreaptă în spate spre stânga, apucând degetul mare al mâinii stângi cu degetele mijlociu şi arătător ale mâinii drepte.

 Această postură se execută cu ochii deschişi. Privirea va fi orientată într-un uşor strabism convergent. Fixăm un punct exterior, plasat în faţa noastră aproximativ la înălţimea mijlocului frunţii, central. În timpul execuţiei posturii, spatele va fi menţinut drept, în poziţie verticală.

CONCENTRAREA în timpul execuţiei pe partea stângă

La sfârşitul execuţiei conştientizaţi dinamizarea planului mental în aspectul receptiv. Sesizaţi energizarea părţii stângi a corpului, vibraţii energetice uşoare în zona din mijlocul frunţii, activarea centrului subtil Ājñā Cakra, capacitate de recepţie în plan mental.

A doua etapă – execuţia pe partea dreaptă

Se repetă apoi execuţia posturii absolut simetric; stând pe piciorul drept şi răsucind piciorul stâng în jurul piciorului drept, iar braţul stâng în jurul braţului drept.

CONCENTRAREA în timpul execuţiei pe partea dreaptă

La sfârşitul execuţiei conştientizaţi dinamizarea planului mental în aspectul emisiv. Sesizaţi energizarea părţii drepte a corpului, vibraţii energetice uşoare în zona din mijlocul frunţii, activarea centrului subtil Ājñā Cakra, capacitate de control în plan mental

CONŞTIENTIZAREA FINALĂ

Conştientizaţi echilibrarea energiilor la nivelul lui Ājñā Cakra, armonie în plan mental. Sesizaţi totodată echilibrarea energiilor receptive – emisive global în întreaga fiinţă. Percepeţi capacitate de control asupra primilor 6 centri subtili de forţă.

ERORI CARE TREBUIESC EVITATE

– Postura trebuie sa fie realizată perfect pe ambele părţi, fără nici un fel de dezechilibru.

– Buna concentrare asigură un echilibru perfect.

EFECTE ŞI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

Iyengar menţionează următoarele efecte ale acestei posturi:

 – Această āsana întăreşte gleznele şi îndepărtează rigiditatea umerilor.

– Ea este recomandată pentru prevenirea cârceilor sau a durerilor muşchilor gambei.

Alte efecte sunt:

– Pentru bărbaţi, ea este de un extraordinar folos în cazurile de mărire a testiculelor. În acest caz postura va fi realizată cu aplecare în faţă pentru a se obţine un efect mai rapid.

 – Garuḍāsana întăreşte gleznele, gambele, genunchii şi coapsele, fiind de un real folos pentru cei ce trebuie să meargă pe jos distanţe lungi. Practicată chiar şi pentru puţin timp de o persoană care a stat o zi întreagă în picioare, ea înlătură oboseala.

 – Durerile genunchilor, gleznelor şi ale celorlalte încheieturi, ca şi durerile sau tremurăturile umerilor, coatelor, braţelor şi antebraţelor sunt vindecate prin practicarea acestei āsana-e.

 – De asemenea, ea s-a dovedit utilă în vindecarea afecţiunilor urinare şi ano-rectale.

CONTRAINDICAŢII

Această postură nu prezintă contraindicaţii.

EXEMPLIFICARE