Modul GI18 – Ardha Chandrasana – Postura Semilunii

ETIMOLOGIE

“Ardha” înseamnă în limba sanscrită „jumătate”, iar „candra” înseamnă “Lună”. Prin urmare postura se numeşte „asana jumătăţii de Lună” sau “postura semilunii” deoarece forma corpului în timpul realizării posturii se aseamănă cu arcul descris de jumătatea luminoasă a Lunii. În unele şcoli de yoga această asana este numită vṛkṣāsana (postura arborelui, la care în unele variante mâinile sunt unite) sau Hasta Uttānāsana (postura mâinilor ridicate) care este faza a doua din Sūrya Namaskāra (Salutul Soarelui).

TEHNICA DE EXECUŢIE

 Yoghinul Van Lysebeth atrage atenţia asupra diferenţei între flexia spre spate realizată în Bhujaṅgāsana (postura cobrei) şi flexia spre spate realizată în Ardha Candrāsana. Dacă în cazul „Cobrei” spatele este flexat prin forţa braţelor, în cazul „Semilunii” greutatea este cea care acţionează asupra coloanei vertebrale.

 Ardha Chandrasana este o postură care face parte din categoria celor care se execută din picioare.

 Pentru a realiza această postură este necesar mai întâi să staţi în picioare cât mai corect. De la călcâie şi până în creştetul capului trebuie să fie o linie cât mai dreaptă. Van Lysebeth indică următoarele elemente care asigură această  poziţie corectă de pornire în realizarea lui Ardha Candrāsana:

 – depărtarea picioarelor la o distanţă egală cu lăţimea umerilor.

 – repartizarea greutăţii în mod egal pe ambele picioare şi pe întreaga talpă a fiecăruia dintre ele.

 – ridicarea mâinilor deasupra capului, în aceeaşi linie cu restul corpului, palmele fiind orientate spre înainte.

Poziţia de plecare:

Se ridică apoi gradat braţele pe lîngă cap:

Lăsaţi apoi uşor capul pe spate astfel încât să puteţi privi vârfurile degetelor de la mâini şi apoi  derulaţi încet coloana pornind de la zona cervicală, zona toracelui şi în final zona lombară. Va trebui să evitaţi să îndoiţi spatele din zona care opune cea mai mică rezistenţă şi care este totodată cea mai fragilă, adică zona lombară. Van Lysebeth spune în continuare că vă poate ajuta vizualizarea procesului de arcuire a coloanei vertebrale pornind din zona cervicală. Este important să folosiţi cât mai puţin flexia lombară atât timp cât muşchii din această zonă nu sunt întăriţi (prin practica lui Śalabāsana, postură care va fi învaţată mai târziu). Totuşi, dinamizarea specifică a lui svādhiṣṭhāna cakra este dată tocmai de implicarea acestei zone, însă este important ca aceasta să fie ultima angrenată şi să nu se forţeze vertebrele lombare.

În poziţia finală vom avea arcuit trunchiul cât mai mult spre spate, descriind astfel o „semilună”. Pentru a solicita cât mai puţin zona lombară va trebui să basculaţi bazinul spre în faţă prin deplasarea înainte a pelvisului şi contracţia feselor. Aceasta vă va ajuta să păstraţi cât mai puţin curbată zona lombară şi în acelaşi timp să atingeţi o flexie maximă spre spate.

CONŞTIENTIZARE

 Simţiţi energiile prin braţe şi focalizaţi-le la nivelul lui svādhiṣṭhāna cakra. Prin trezirea aspectului de control la acest nivel se amplifică şi capacitatea de control a energiei sexuale.

Important este să nu ne focalizăm asupra tensiunilor care apar în execuţie sau asupra respiraţiei asociată cu acel efort, ci asupra substratului de linişte ce radiază din Inima noastră.

La revenire conştientizaţi trezirea lui svādhiṣṭhāna cakra. De asemenea sesizaţi eliminarea tensiunilor şi a stresurilor din zona organelor sexuale, fapt ce va declanşa o stare de euforie care emană din acea regiune; dinamizarea puterii creatoare, stimularea imaginaţiei.

ERORI CARE VOR FI EVITATE

 – curbarea accentuată a zonei lombare.

 – contractarea spatelui care împiedică flexia prin forţa gravitaţiei

EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

 Execuţia acestei posturi perioade mai lungi de timp duce la trezirea unor calităţi excepţionale cum ar fi controlului asupra energiilor sexuale şi integrarea armonioasă în planul social, datorită dinamizării lui svādhiṣṭhāna cakra, care guvernează energia subtilă a apei.

Yoghinul A. Van Lysebeth specifică următoarele efecte binefăcătoare ale Posturii semilunii:

Se ştie că statica bună a coloanei vertebrale depinde de verticalitatea ei. Din aceasta decurge, în bună parte, poziţia bazinului şi o gamă foarte mare de atitudini corporale cu efecte predominante conexe în fiinţă.

 O deformare a coloanei vertebrale, oricât de uşoară ar fi ea, antrenează o serie întreagă de repercursiuni subtile la diferite nivele. Curburile normale vor continua să rămână, dar practica lui Ardha candrāsana va tinde să le estompeze, acţionând în mod corectiv asupra tuturor deformaţiilor. Ardha Chandrasana este una dintre cele mai eficiente posturi pentru a asigura o statică corectă a coloanei vertebrale. Prin urmare, este important să se practice regulat această asana, chiar de mai multe ori pe zi şi dacă este cazul chiar în afara şedinţei de asane.

Se remarcă efecte benefice şi asupra măduvei spinării şi a celor două lanţuri de ganglioni ai sistemului nevos simpatic situaţi de o parte şi de alta a coloanei vertebrale.

Centura abdominală este mult întărită, talia devine suplă, corpolenţa este redusă, iar la femei această postură ajută ca naşterile să devină uşoare, normale, fără dureri.

CONTRAINDICAŢII

Această postură nu prezintă contraindicaţii, poate fi realizată chiar şi de gravide în vederea unei naşteri fără dureri. Cei care au dureri de spate vor practica cu prudenţă, fără să forţeze.

EXEMPLIFICARE