ETIMOLOGIE
În limba sanscrită uṣṭra înseamnă cămilă şi uṣṭrāsana este postura cămilei deoarece poziţia corpului aduce întru-câtva cu cocoaşa unei cămile. Postura ajută însă la remedierea ”cocoaşei” fiind o flexie spre spate, asemănătoare cu ardha candrāsana
TEHNICA DE EXECUȚIE
Există două variante de intrare în postura cămilei.
Poziția de plecare:
În varianta cea mai uşoară se porneşte stând pe genunchi, după care puneţi mâinile cu podul palmei pe zona lombară sau pe fese şi vă arcuţi uşor trunchiul pe spate. Această postură este ardha uṣṭrāsana şi se poate realiza doar ea în cazurile în care vă este dificil să realizaţi postura completă. Din această poziţie duceţi mâna stângă în spate şi o aşezaţi pe călcâi, sprijinidu-vă pe ea. Apoi duceţi şi mâna dreaptă în spate aşezând-o pe călcâi. În final împingeţi spatele în sus accentuând astfel curbura din zona toracică şi dechizând pieptul. Încercaţi să păstraţi centrul de greutate pe genunchi astfel încât să nu fie nevoie să vă sprijiniţi prea tare pe braţe. Dacă însă apar dureri de spate, distribuiţi greutatea trunchiului pe picioare şi braţe.
O a doua variantă, mai uşor de realizat pentru cei care sunt puţin mai mobili, implică să folosiţi ca postură de plecare vajrāsana. Prindeţi călcâiele cu mâinile şi vă ridicaţi uşor în genunchi, arcuind coloana cât mai mult şi lăsând capul relaxat pe spate.
CONCENTRAREA ȘI CONȘTIENTIZAREA
Vă veţi concentra asupra respiraţiei care va tinde să fie mai mult abdominală şi veţi sesiza astfel dinamizarea lui maṇipūra cakra. La revenire veţi rămâne în genunchi (fără să vă aşezaţi în vajrāsana) şi veţi conştientiza dinamizarea lui maṇipūra cakra, amplificarea voinţei, încredre în forţele proprii, curaj.
Alte indicaţii pentru realizarea corectă a acestei posturi
– Încercaţi să nu vă lăsaţi greutatea pe mâini şi pe călcâie şi cel puţin câteva secunde să contractaţi fesele şi muşchii din zona lombară ca şi cum aţi vrea să vă îndreptaţi şi doar să vă ţineţi de călcâie.
– Păstraţi, dacă este posibil, picioarele perpendiculare pe sol.
– Genunchii vor fi depărtaţi la o distanţă egală cu lăţimea umerilor.
CONTRAINDICAȚII
Dacă aveţi probleme la coloană în zona gâtului sau în zona lombară practicaţi cu grijă această postură. Este posibil să o realizaţi fără să lăsaţi capul pe spate dacă aveţi probleme în zona gâtului.
În cazut problemelor cu tensiunea sanguină (hipo sau hipertensiune) posura va fi practicată cu multă grijă şi cerând sfatul medicului ori al profesorului de yoga.
Dacă aveţi migrenă, mai ales în perioada de criză, nu practicaţi această postură.
Este contraindicată în cazurile de lumbago avansat şi în cazurile de hipertiroidie (când ar ptuea fi practicată fără să daţi capul pe spate).
EFECTELE ȘI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI
Fiind o postură de flexie spre spate, cele mai mult de pe urma realizării ei va beneficia coloana vertebrală. Cei care au umerii lăsaţi în faţă şi sunt punţin cocoşaţi vor trebui să practice consecvent această postură. Ea deschide pieptul şi îndreaptă coloana vertebrală fără însă să implice efortul de la ardha candrāsana deoarece în acest caz vă puteţi sprijini uşor pe braţe. Întreaga coloană este întinsă şi tonificată. Se măreşte astfel flexibilitatea în zona abdomenului, pieptului şi gâtului datorită întinderii lor.
Deschiderea din zona pieptului conferă o senzaţie de acceptare şi deschidere interioară, dublată de încredere în sine şi optimism, sentimente stimulate de dinamizarea lui maṇipūra cakra. Astfel uṣṭrāsana poate fi de ajutor în cazurile de depresie sau când vă simţiţi foarte stresaţi. De altfel frica, angoasa, tristeţea, deprimarea, toate aceste emoţii negative tind să se reflecte în corp printr-o poziţie aplecată în faţă, cu umerii căzuţi, ca şi cum o greutate apasă pe umerii celui care le trăieşte. Schimbarea poziţiei, îndreptarea spatelui şi deschiderea pieptului, însoţite de eliberarea tensiunilor din zona abdominală, contribuie astfel la o acţiune psiho-somatică pozitivă în toate aceste situaţii, ajutând procesul vindecării.
De asemenea, prin deschiderea pieptului şi prin activarea respiraţiei abdominale, forţând diafragma să se mişte, uṣṭrāsana este benefică pentru respiraţie, fiind de ajutor pentru cei care suferă de astm.
Datorită întinderii zonei abdomenului şi a respiraţiei abdominale, postura cămilei are un efect benefic asupra digestiei şi asupra organelor din zona abdominală.
Este de ajutor şi în cazurile de sciatică, deşi în situaţiile de criză este mai dificil de practicat.
Iată ce spune Swami Satyananda în faimoasa sa carte ”Asana, pranayama, mudra, bandha”:
”Această āsana e benefică pentru sistemul digestiv şi cel reproducător. Ea întinde stomacul şi intestinele îndepărtând constipaţia. Arcuirea spre spate relaxează vertebrele şi stimulează nervii din zona coloanei, îndepărtând durerile de spate, lumbagoul, cocoşarea şi umerii căzuţi. Partea din faţă a gâtului e complet întinsă, tonificând organele din această regiune şi regularizând funţionarea glandei tiroide.”
EXEMPLIFICARE