Modul GI 34 – Sukhasana – Postura Plăcută

Sukhāsana este vestită pentru faptul că este o postură simplu de realizat în care yoghinul poate face tehnici de pranayama și poate medita. Odată cu starea de relaxare pe care o induce, Sukhāsana ajută la liniștirea minții, pregătind astfel începerea meditației. Favorizează totodată eliminarea stresurilor, a oboselii și euforizează.

ETIMOLOGIE

„Sukha” înseamnă în limba sanscrită „ușor, plăcut, confortabil”. Sukhāsana este Postura ușoară sau plăcută. De aceea unele tratate (Darsana Upanishad de exemplu) și unii maeștrii (Sivananda, Ramana Maharshi) nici nu o descriu ca pe o postură anume, ci se referă la ea ca fiind poziția cea mai comodă în care se pot practica unele tehnici yoghine. Chiar și în acest caz, postura este una dintre cele în care picioarele sunt încrucișate (românii numesc poziția “a sta turcește”) în modul cel mai natural și confortabil cu putință. Dacă posturile clasice pentru meditație și pranayama sunt dificil de realizat (ne referim aici la Siddhāsana, Padmāsana sau Vajrāsana), Sukhāsana este cea mai indicată pentru a le înlocui.

Întrebat care este postura pe care o preferă, Ramana Maharishi a dat următorul răspuns făcând un joc de cuvinte pe baza numelui āsana-ei:

“Care āsana? Āsana Inimii. Postura plăcută este āsana mea și se numește Sukhāsana, āsana fericirii. Această āsana a Inimii este liniștitoare și oferă fericirea”.

TEHNICA DE EXECUŢIE

Postura se va realiza polar, pentru dinamizarea aspectelor receptiv și emisiv la nivelul lui Svādhiṣṭhāna Cakra în același timp cu dinamizarea lui Ājñā cakra.

Execuția pe partea stângă

Vă așezați la sol cu picioarele întinse în față și depărtate între ele. Îndoiți apoi ușor fără să forțați piciorul stâng apropiindu-l de corp și plasându-l sub coapsa piciorului drept aproape de genunchi. Îndoiți și piciorul drept așezându-l sub piciorul stâng astfel încât cele două picioare să se suprapună în dreptul gleznelor, piciorul stâng fiind deasupra celui drept. Postura va avea o anumită simetrie a plasării picioarelor și realizați-o astfel încât să vă simțiți cât mai comod.

Mâinile se așează pe genunchi cu palmele în sus, iar degetele realizează faimoasa Jnana Mudra care constă în a plasa vârful degetului arătător în dreptul primei falange (dinspre vârf) a degetului mare astfel încât aceste două degete să descrie aproximativ un cerc. Celelalte trei degete sunt întinse și relaxate.

Este important să mențineți spatele drept și cât mai aproape de poziția perpendiculară pe sol, într-un fel de echilibru relaxant. Chiar dacă la început ar putea să pară neconfortabilă îndreptarea coloanei, căutând acest “echilibru” al verticalității se va ajunge la o stare de bine și de relaxare care va face ca această postură să își merite pe deplin numele pe care îl poartă.

Execuția pe partea dreaptă

Se realizează în același mod ca cel descris mai sus, însă se îndoaie mai întâi piciorul drept care va fi astfel plasat deasupra piciorului stâng (în zona gleznelor) și mai aproape de trunchi.

CONŞTIENTIZAREA

Se va percepe dinamizarea specifică a lui Ājñā Cakra și a aspectului receptiv al lui Svādhiṣṭhāna Cakra la realizarea posturii cu piciorul stâng deasupra celui drept și a aspectului solar al lui Svādhiṣṭhāna Cakra în cazul execuției cu piciorul drept deasupra.

Simultan remarcați o stare de bine lăuntric și de liniște mentală propice meditației. Simțiți corpul relaxat, transparent față de lumina energiilor superioare.

Constientizați relația intimă dintre energiile trezite la nivelul lui  Svādhiṣṭhāna Chakra, Ājñā chakra și radiația Inimii Spirituale.

ERORI CARE VOR FI EVITATE

– curbarea spatelui (cocoșarea)

– deplasarea înainte sau înapoi a trunchiului care conduce la contracții suplimentare ale abdomenului și ale picioarelor.

EFECTE ŞI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

– echilibrarea energiilor la nivelul lui Svādhiṣṭhāna Cakra, fapt care conduce la eliminarea unor tensiuni și stresuri de natură sexuală în același timp cu dinamizarea aspectelor sexuale armonioase

– stare euforică, de bine interior

– echilibru și liniște mentală

– menținerea coloanei vertebrale în acel “echilibru” vertical favorizează realizarea posturii pentru perioade lungi de timp recomandând-o astfel pentru meditațiile de lungă durată

– favorizează starea de relaxare, fiind astfel folositoare pentru eliminarea stărilor de oboseală, atât fizică, cât și mentală

CONTRAINDICAŢII: Nu sunt.

EXEMPLIFICARE