Modul GI 34 – Paschimottanasana – Postura Cleștelui

În cele mai importante tratate de yoga, această āsana este recunoscută a fi extrem de valoroasă în primul rând pentru efectele deosebite pe care le are în plan spiritual, deși este atât de ușor de practicat. Ea are o influență specială asupra circulației energiilor pe coloana vertebrală care este considerată axul transformărilor profunde în om. Se recomandă practicarea ei zilnică și se simte foarte repede ajutorul important pe care ea îl oferă.

ETIMOLOGIE

În limba sanscrită “paścima” înseamnă “spate” (literal “vest”), iar “ātān” (sau “uttan” după cum spune Satyananda) înseamnă “întindere” sau “aplecare”. De aceea, cel mai adesea numele acestei āsana este tradus prin “Postura întinderii posterioare (sau a spatelui)”. Ea mai este cunoscută și sub numele de “postura cleștelui” deoarece în această poziție trunchiul și brațele pe de-o parte și picioarele pe de altă parte sunt apropiate astfel încât se aseamănă cu cele două brațe ale unui clește.

Alain Danielou ne oferă, în cartea sa “Yoga, metodă de reintegrare”, o cheie pentru descifrarea numelui sanscrit al acestei posturi (care se poate traduce prin “a merge sau urca pe calea de vest”):

“Deoarece, în această postură, suflul subtil vital urcă prin artera principală a corpului subtil (suṣumṇā) până în spatele capului, spunem că “urcă pe calea din spate” (vest, paścima), de unde îi provine și numele”.

B.K.S. Iyengar menționează chiar omologarea corpului cu direcțiile cardinale în care spatele este vestul, fața este estul, capul și partea de sus a corpului sunt nordul, iar picioarele și partea de jos a corpului reprezintă sudul.

Această postură mai este numită și Ugrāsana, Postura Teribilă.

TEHNICA DE EXECUȚIE

Tratatul yoghin Gheranda Saṃhitā (II. 22) menționează: “Ambele picioare trebuie să fie întinse laolaltă la sol, fără să se atingă și, făcându-se un efort, degetele lor mari trebuie ferm apucate cu mâinile. Capul trebuie apoi să fie așezat pe genunchi. Postura rezultantă se numește Paschimottanāsana.”

Această postură face parte din categoria posturilor executate la sol.

Poziţia de plecare:

Poziţia intermediară:

Spatele și ceafa trebuie să fie cât mai relaxate, iar picioarele perfect întinse. Āsana se va executa lin, fără smucituri.

După ce se vor realiza unele progrese în practica posturii, se pot prinde ambele tălpi cu degetele mâinilor împletite în brățară. (varianta pentru avansați propusă de B.K.S. Iyengar)

CONȘTIENTIZARE

În timpul execuției veți conștientiza dinamizarea vitalității, energizarea centrului subtil mūlādhāra cakra; sesizați circulația liberă a energiilor telurice prin spate, brațe și energizarea intensă a picioarelor. Remarcați felul în care calitatea şi acuitatea percepţiilor se modifică prin simplul fapt că atenţia este îndreptată fără contracţii sau aşteptări asupra lor. Prin această atitudine nu există idei preconcepute și nici dorința de a împinge energia sau de a o îndrepta într-o direcție sau alta. O lăsăm să își urmeze cursul liber.

Postura induce totodată o interiorizare profundă ce vă poate ajuta să vă cufundați în tărâmul Inimii Spirituale. Astfel, trezirea energiilor lui muladhara cakra va oferi suportul efervescenței spirituale de pătrundere în Inima Spirituală, în Sine.

Sesizați în final energizarea membrelor inferioare, starea specifică de vitalitate mărită, difuzată în întreaga zonă a trunchiului. Percepeți starea de destindere în zona lombară, regenerare.

ERORI CARE VOR FI EVITATE

– Veți fi atenți să mențineți genunchii întinși.

– Musculatura spatelui și a cefei va trebui relaxată.

EFECTE ȘI BENEFICII ALE ACESTEI POSTURI

Renumitul yoghin Van Lysebeth, discipol al lui Sivananda, menționează următoarele efecte ale acestei posturi:

– Această āsana facilitează o foarte bună circulație a sângelui în întregul corp, favorizând mai ales zona pelviană a coloanei vertebrale, ceea ce are multiple efecte binefăcătoare.

– Paschimottānāsana întărește coapsele și mușchii gambei, tendoanele, elimină suferințele provocate de artrită, sciatica, nevralgia nervului sciatic, durerile de spate și durerile difuze din picioare.

– Nici un organ al cavității abdominale nu scapă acțiunii acestei āsana. Lenea ficatului, dispepsia (digestia grea), aerofagia și gastrita sunt gradat eliminate.

– Paschimottanāsana are efecte benefice notabile asupra prostatei, uterului și ovarelor

– Ea este de asemenea recomandată celor care suferă de diabet și hemoroizi

– Constipația este înlăturată, adesea chiar rapid, iar peristaltismul intestinal este mult activat

– De asemenea, este normalizată circulația limfatică

– Paschimottānāsana vindecă crizele de lumbago, șterge lordozele, întărește coloana vertebrală și o face rezistentă la șocuri

– Afecțiunile dermatologice sunt de asemenea ameliorate prin practica sa. Mirosurile corporale neplăcute sunt gradat înlăturate și o aromă vitală plăcută este natural generată prin exersarea perseverentă a acestei posturi. Fața devine radiantă, ochii dobândesc o expresivitate aparte.

– Paschimottanāsana este de o rară eficacitate pentru combaterea obezității. Ea face talia subțire și elimină grăsimea inestetică de pe burtă și coapse.

– Din punct de vedere psihic, această āsana ajută la disiparea stărilor anxioase. Prin exersarea sa corectă mintea devine foarte stabilă și calmă. Persoanele ușor iritabile ar trebui să practice această postură.

Unul din cei mai vestiți yoghini ai Indiei moderne, Brahmachary, menționează:

– Această postură corect practicată reduce ciclurile respiratorii într-o asemenea măsură încât nu sunt necesare mai mult de 5 respirații pe minut. Textele secrete Yoga afirmă că cel ce practică această āsana cu perseverență nu are de ce să se teamă de bătrânețe, fiind posesorul secretului tinereții veșnice. Brahmachary afirmă chiar că această postură perfect realizată permite unei ființe să trăiască în jur de 300 de ani și chiar mai mult dacă va fi practicată zilnic mai mult timp. Foloasele acestei āsana-e sunt însă direct proporționale cu durata de timp cât ea este practicată. Este una dintre acele posturi care ar putea fi practicată și ar trebui să fie practicată ore în șir.

B.K.S. Iyengar menționează:

– În plus, această āsana tonifică organele abdominale, elimină numeroase alte tulburări ale vezicii biliare, rinichilor, intestinului, stomacului.

Datorită întinderii regiunii pelviene, glandele sexuale absorb cu ușurință cantitatea necesară de sânge, ceea ce face să crească mult vitalitatea. Din acest motiv “postura întinderii posterioare” vindecă de asemenea impotența și slăbiciunea sexuală. Un aspect mai puțin dezvăluit este și acela că Paschimottānāsana conduce la controlul energiei și funcțiilor sexuale, fiind de aceea numită în unele tratate și Brahmacharyāsana (brahmacharya – castitate, abstinență, continență, stăpânire, în limba sanscrită).

CONTRAINDICAȚII

– Această āsana este contraindicată în ultimele luni de sarcină

– Este contraindicată celor care au afecţiuni grave la nivelul coloanei vertebrale

– De asemenea este strict contraindicată practica ei imediat după mese.

EXEMPLIFICARE