Modul GI 34 – Dhyana Virasana – Postura Eroului care meditează

Este o postură de meditație care poate fi practicată destul de ușor de majoritatea persoanelor și poate constitui o āsana în care să revenim dintr-o postură mai dificilă (dintre cele cu picioarele încrucișate), pentru a continua meditația.

ETIMOLOGIE

Dhyāna însemnă meditație iar vīra înseamnă bărbat, erou. Prin urmare numele posturii s–ar putea traduce ca ”postura eroului care meditează”. Theos Bernard, în cartea lui de haṭha yoga, numește această postură saṃkaṭāsana, postura periculoasă sau dificilă (saṃkaṭā însemnând periculos, dificil, dar și strâns, contractat, dens). Sub acest nume este descrisă în Gheraṇḍa Saṁhitā, lecția a doua sūtra 28 în felul următor:

”Pune piciorul stâng pe sol. Înconjoară piciorul stâng cu piciorul drept și pune mâinile pe genunchi. Aceasta e ”saṃkaṭāsana” sau postura periculoasă.”

Alți yoghini asociază poziția picioarelor din această postură cu gomukhāsana care în Haṭhayoga Pradīpikā e descrisă în capitolul 3 sutra 20 în felul următor:

”Pune piciorul drept lângă fesa stângă și piciorul stâng lângă fesa dreaptă. Aceasta e gomukhāsana care seamănă cu botul unei vaci.”

TEHNICA DE EXECUŢIE

Este o postură care se poate executa și pe partea stângă și pe partea dreaptă.

Execuția pe partea stângă

Se pornește din daṇḍāsana (postura bastonului, stând pe șezut cu picioarele în față). Se îndoaie mai întâi piciorul drept și se pune laba piciorului pe sol în stânga bazinului, cu călcâiul cât mai aproape de acesta. Se îndoaie piciorul stâng pe deasupra celui drept și se așează laba piciorului pe sol în partea dreaptă cu călcâiul cât mai aproape de bazin. Genunchii sunt aproximativ unul deasupra celuilalt iar mâinile se așează deasupra lor realizând uṣas mudra (gestul zorilor de zi).

Aceasta este o mudra foarte simplă care constă în prinderea mâinilor brățară. Se pot așeza în poală sau pe genunchi (în cazul lui dhyāna vīrāsana de exemplu). Uṣas înseamnă auroră, zori de zi sau răsărit. Este mudra unui nou început, a schimbării. La fel cum soarele răsărind marchează începutul unei zile noi, această mudra susține începutul unei experiențe noi, meditative, diferite de ”noaptea conștiinței” care era caracteristică stării obișnuite. Este astfel asociată cu trezirea conștiinței.

DHIANA VIRASANA - Postura Eroului care meditează - execuția pe partea stângă

Concentrarea și conștientizarea la realizarea pe partea stângă

Postura dinamizează mūlādhāra în aspectul lunar, receptiv, de sensibilitate și totodată ājñā cakra, conferind astfel stabilitate minții și ajutând la liniștirea ei.

Execuția pe partea dreaptă

Tot din postura bastonului (stând pe șezut cu picioarele în față). Se îndoaie de această dată mai întâi piciorul stâng și se pune laba piciorului pe sol în dreapta bazinului, cu călcâiul cât mai aproape de acesta. Se îndoaie piciorul drept pe deasupra celui stâng și se așează laba piciorului pe sol în partea stângă, cu călcâiul cât mai aproape de bazin. Genunchii sunt aproximativ unul deasupra celuilalt iar mâinile se așează deasupra lor realizând uṣas mudra.

DHYANA VIRASANA - Postura Eroului care meditează - execuția pe partea dreaptă

Concentrarea și conștientizarea la realizarea pe partea dreaptă

Postura dinamizează mūlādhāra în aspectul solar, emisiv, de control și totodată ājñā cakra, conferind astfel fermitate și forță minții și ajutând la concentrarea ei.

Alte indicații pentru realizarea corectă a posturii

În cazul bărbaților există un mic truc pentru realizarea corectă a acestei posturi, care conferă de altfel efecte benefice în regiunea pelviană. Organele sexuale (penisul și testiculele) vor fi împinse în jos în momentul suprapunerii picioarelor, găsindu-și locul într-o mică cavitate formată de picioare și fese, atunci când acestea sunt plasate pe sol.

Situații în care nu se recomandă practicarea lui Dhyāna vīrāsana

În cazul unor probleme la articulațiile șoldurilor, va trebui practicată cu atenție.

EFECTELE ȘI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

– această postură acționează în principal asupra articulației coxofemurale și a extremităților nervului sciatic, având un efect benefic în cazurile de sciatică.

– mărește mobilitatea articulației coxofemurale constituind astfel un antrenament pentru posturile mai complexe cum ar fi padmāsana.

– energizează zona pelviană și are un efect benefic asupra organelor sexuale.

– întinde mușchii coapselor, având astfel un efect tonic asupra lor.

– este o postură bună pentru relaxare, reducând oboseala, tensiunea și anxietatea.

– stimulează pancreasul fiind recomandată celor cu diabet

– are efecte benefice asupra rinichilor și stimulează digestia.

EXEMPLIFICARE