Modul GI 34 – Ardha Matsyendrasana – Postura Jumătate domnul peştilor

Postura Ardha Matsyendrasana dăruiește celui care o practică perseverent deschiderea față de puritatea planurilor superioare. Ea înnobilează prin trezirea virtuților superioare.

 ETIMOLOGIE

Ardha înseamna “pe jumătate”, iar Matsyendra înseamnă “Domnul peștilor” și este numele unui yoghin menționat în Hatha Yoga Pradipika ca fiind unul dintre fondatorii științei yoghine. Numele asana-ei este așadar – „Postura Domnului peștilor realizată pe jumătate”.

În Gheranda Samhita, această postură (varianta completă și nu cea pe jumătate) este descrisă în felul următor în capitolul dedicat asana-elor:

“22-23. Rotește trunchiul ca și cum ai vrea să duci stomacul în locul spatelui. Menținând ferm această postură îndoaie piciorul stâng pe deasupra piciorului drept. Fă să treacă cotul mâinii drepte pe lângă genunchiul stâng și rotește capul către brațul stâng. Privirea trebuie să fie imobilizată între sprâncene. Aceasta este postura numită matsyendrasana, postura înțeleptului Matsyendra.”

Spre deosebire de alte posturi care pliază coloana înainte, înapoi sau în lateral, Ardha Matsyendrasana o torsionează, acesta fiind unul din motivele pentru care această asana nu ar trebui să lipsească din nici o şedință de yoga.

 TEHNICA DE EXECUŢIE

Poziția de plecare este la sol, picioarele întinse în față, trunchiul vertical sprijinit pe fese.

Postura se realizează polar, pentru dinamizarea aspectelor specifice (plus și minus) de la nivelul lui Vishudha Chakra. Este important ca spatele să rămână cât mai relaxat astfel încât rotația să se realizeze doar cu ajutorul brațelor. Bazinul se va sprijini pe cât posibil pe ambele fese, iar umerii vor fi păstrați într-o linie orizontală, paralelă cu solul. Capul se va roti ultimul și îl vom păstra drept, cu bărbia ridicată. Pe cât posibil călcâiul piciorului îndoit va atinge perineul.

Modul de execuție pentru dinamizarea aspectului receptiv la nivelul lui Vishudha Chakra

Îndoiți piciorul stâng menținându-l lipit de sol și aducând călcâiul acestuia cât mai aproape de perineu. Îndoiți apoi piciorul drept pe deasupra piciorului stâng, plasând talpa acestuia pe sol în zona genunchiului stâng. Rotiți ușor trunchiul spre dreapta (descriind o mișcare de rotație în sensul acelor de ceas) trecând brațul stâng întins pe după piciorul drept îndoit și apucând cu mâna talpa acestuia dinspre interiorul labei piciorului. Genunchiul piciorului drept împinge astfel trunchiul în sensul de rotație. Brațul drept se lipește de trunchi în spate în zona taliei. Capul urmează și el mișcarea de rotație a trunchiului rămânând totuși drept și perpendicular pe sol. Privirea este orientată cât mai mult spre dreapta în sensul de rotație.

 

CONCENTRAREA în cazul execuției pentru dinamizarea aspectului receptiv

Remarcați trezirea energiilor lui Vishudha cakra în aspectul lor receptiv, dinamizarea capacităţii de percepţie subtilă, deslimitarea conștiinței corporale.

Modul de execuție pentru dinamizarea aspectului emisiv la nivelul lui Vishudha Chakra

Îndoiți piciorul drept menținându-l lipit de sol și aducând călcâiul acestuia cât mai aproape de perineu. Îndoiți apoi piciorul stâng pe deasupra piciorului drept, plasând talpa acestuia pe sol în zona genunchiului drept. Rotiți ușor trunchiul spre stânga (descriind o mișcare de rotație în sensul invers acelor de ceas) trecând brațul drept întins pe după piciorul stâng îndoit și apucând cu mâna talpa acestuia dinspre interiorul labei piciorului. Genunchiul piciorului stâng împinge astfel trunchiul în sensul de rotație. Brațul stâng se lipește de trunchi în spate, în zona taliei. Capul urmează și el mișcarea de rotație a trunchiului rămânând totuși drept și perpendicular pe sol. Privirea este orientată cât mai mult spre stânga, în sensul de rotație.

CONCENTRAREA în cazul execuției pentru dinamizarea aspectului emisiv

Remarcați trezirea energiilor lui Vishudha cakra în aspectul lor emisiv, capacitate mărită de control asupra percepţiilor de natură subtilă, deslimitarea conștiinței corporale.

CONŞTIENTIZAREA FINALĂ

Sesizați armonizarea energiilor la nivelul lui Vishuddha Cakra, echilibrarea aspectelor plus și minus. Trăiți starea de puritate, percepeți amplificarea rafinamentului, a simțului estetic superior, trezirea intuiției, dezvoltarea capacităților premonitorii.

Simțiți unificarea aspectelor temporale într-o singură durată care capătă forma prezentului, a lui “aici și acum”.

De asemenea, urmăriți să percepeți efectele binefăcătoare în urma energizării produse la nivelul coloanei vertebrale.

Pentru apariția acestor efecte deosebite este necesar să rămâneți în această postură pentru perioade cât mai lungi de timp (minim 10 minute).

Trăiți cu toată Inima armonia cu realitatea divină, deslimitarea conştiinţei corporale, libertatea, exaltarea frumuseţii, deschiderea către realităţi energetice subtile ca premise ale revelării a ceea ce suntem cu adevărat.

 ERORI CARE TREBUIESC EVITATE

– forțarea coatelor și a genunchilor

– încordarea spatelui

– graba de a realiza rotația.

 EFECTELE ŞI BENEFICIILE ACESTEI POSTURI

Principalele binefaceri ale acestei posturi decurg din torsiunea amplă a coloanei vertebrale și din comprimarea alternativă a unei jumătăți a abdomenului.

Conform învățăturilor lui Swami Sivananda, efectele lui Ardha matsyendrasana sunt descrise astfel de A. Van Lysebeth:

 Efectele asupra coloanei vertebrale

Scopul ortopedic esențial al acestei posturi este de a evita sudarea cu zona sacrală, sau să o remedieze atunci când ea a început să se instaleze.

 Efecte la nivelul mușchilor și ligamentelor

Răsucirea pe întreaga distanță a coloanei întinde și alungește toți mușchii și toate ligamentele coloanei vertebrale, prin aceasta producându-se un puternic aflux de sânge. Astfel, Ardha matsyendrasana readuce la starea normală musculatura coloanei vertebrale, prevenind și făcând să dispară curburile sau anomaliile. Ea dă naștere unei senzații de bunăstare.

 Efecte asupra nervilor

Dacă avem în vedere imensa importanță a coloanei vertebrale traversată de măduva spinării și dublată de lanțul de ganglioni simpatici, realizăm în acest fel că această asana tonifică profund întregul organism și are efecte de întinerire deosebit de puternice.

 Efectele asupra glandelor endocrine

Ardha matsyendrasana exercită o influență binefăcătoare mai ales asupra suprarenalelor și a tiroidei.

 Efectele asupra abdomenului

Această postură tonifică toate viscerele, comprimând în mod alternativ fiecare jumătate a pântecelui, influențând în primul rând colonul. Această postură combate de asemenea constipația. În afara intestinului gros, ficatul și rinichiul drept sunt stimulate în timpul execuției pe o parte, iar splina, pancreasul și rinichiul stâng, în execuția pe partea contrarie. Asana mărește de asemenea apetitul prin dinamizarea focului digestiv.

 Efectele igienice globale

– Această postură tonifică sistemul nervos simpatic și revitalizează organismul.

– Corijează deviațiile coloanei vertebrale.

– Previne crizele de lumbago, durerile de șale și chiar anumite forme de sciatică.

– Favorizează de asemenea diureza, stimulând rinichii și suprarenalele.

– Combate constipația, stimulează și decongestionează ficatul și întregul tub digestiv. Permite să se lupte cu o maximă eficacitate împotriva obezității și a celulitei pântecelui.

CONTRAINDICAŢII

În cazul acestei posturi nu există contraindicații.

EXEMPLIFICARE