Modul GI18 – Utkaṭāsana – Postura intensă

SEMNIFICAȚIA NUMELUI

Numele acestei posturi provine de la utkaṭa care înseamnă neobișnuit, intens, gigantic, sau greu și face referire la intensitatea energiilor trezite prin practica ei. În occident acestei asana i se mai spune și ”scaunul” pentru că seamănă într-o anumită măsură cu felul în care stăm așezați. De altfel un alt mod în care se poate citi utkaṭa este prin separarea în ut care înseamnă în sus sau a ridica și kaṭa care se referă la bazin. 

TEHNICA DE EXECUȚIE

Porniți din tadāsana, postura în picioare, cu tălpile paralele și depărtate la o distanță egală cu lățimea umerilor. Ridicați brațele în sus, ca la talāsana, cu palmele relaxate și orientate una către cealaltă. Vă lăsați apoi ușor în jos, îndoind genunchii, ca și cum ați vrea să vă așezați pe un scaun imaginar. Brațele și spatele rămân pe aceeași linie în timp ce bazinul coboară cât mai jos, până când între coapse și gambe există un unghi aproximativ drept. Mențineți această postură găsind interior un echilibru între încordare și relaxare.

Utkatasana - Postura intensa.png

CONCENTRAREA

În timpul realizării posturii veți conștientiza fluxurile de energie telurică prin membrele inferioare, dinamizând cele 6 zone corespondente articulațiilor de la glezne, genunchi și bazin, simultan simțind energia cosmică preluată prin palme și degete, acționând asupra celor 6 zone care corespund articulațiilor încheieturilor mâinilor, coatelor și umerilor. Puteți percepe și aspectul polar al acestor energii, sesizând la nivelul mâinii și piciorului drept o energia solară, în timp ce la nivelul mâinii și piciorului stâng veți simți mai mult aspectul lunar al energiilor.

La revenire, conștientizați efectele posturii, energiile cosmice și telurice care se întâlnesc și se unesc la nivelul pieptului, energizarea celor 12 articulații principale de la nivelul mâinilor și picioarelor care corespund unor cakra secundare. Conștientizăm totodată amplificarea vitalității și dinamismul energiilor interne.

EFECTE ȘI BENEFICII

Practicată perseverent Utkaṭāsana creează o efervescență deosebită a energiilor global, în întreaga ființă, ceea ce generează trăiri intense în plan spiritual, aspirație, puritate, vitalitate.

Postura regenerează și fortifică tot corpul.

EXEMPLIFICARE